Welke website maakt jouw bedrijfswensen en dromen waar?

A/B Testen

A B testen op je website

A B testen kan enorm helpen om je website naar een hoger niveau te tillen. Met veel meer inzicht in hoe je website presteert en waar je websitebezoekers enthousiast van worden, ga je échte resultaten behalen. Een A B test voor je website is dus eigenlijk altijd wel een goed idee.

Zeker als je hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld SEO om je website goed vindbaar te maken, wil je dat je bezoeker ook de beste ervaring krijgt. Door een A B test kom je er onder andere achter of je de juiste klantreis hebt ingesteld op je website en of je de juiste call to action knoppen hebt geplaatst.

A B testen is dus perfect als je aan de slag gaat met het optimaliseren van je website. Precies weten wat wel en niet werkt bij jouw doelgroep.

A B testen tijdens adverteren

Naast het testen van je website kun je ook je advertenties gaan testen. Bekijk bijvoorbeeld eens je Facebook advertentie. Die kun je vast op verschillende manieren opzetten en tonen. Daarom heb je in Facebook ook de optie om letterlijk een A B test te maken. Zo plaats je bijvoorbeeld in versie A een andere afbeelding dan in versie B, of gebruik je een andere call to action. Eigenlijk kun je elk gewenst onderdeel testen, net als op je website. Aangezien een optimale advertentie vaak pas komt na het experimenteren met onder andere teksten en doelgroepen, raad ik je sterk aan een A B test in te zetten. Je weet dan wat je in een volgende advertentie het beste kunt toepassen.

Hoe werkt het testen

Bij A B testen heb je uiteraard 2 versies nodig. Want 50% van je bezoekers krijgt versie A te zien en de overige 50% versie B. Maak dus wel een duidelijk verschil tussen de versies, maar kies voor 1 onderdeel. Ga dus niet én je tekst en je afbeelding wijzigen op de 2de versie, want dan weet je achteraf nog niet of het nou aan je tekst of afbeelding lag.

Bedenk alvast hoeveel dagen je de test wilt laten lopen. Het ligt hier wel aan hoeveel websitebezoekers je hebt en hoeveel kliks je op je Facebook advertentie krijgt. Logisch dat als de bezoekers en kliks tegenvallen, je de test wat langer laat lopen. Je moet natuurlijk wel voldoende data kunnen verzamelen.

Als eerst kijk je dus naar je doel van de test. Bij Facebookadvertenties gaat het vaak om het testen van de doelgroep en op je website vaak om teksten, afbeeldingen en call to action knoppen. Bepaal dus je doelen en maak vervolgens de 2 verschillende versies.

Test tools

Gelukkig wordt het je makkelijk gemaakt door hele handige A B test tools. Hier een lijstje die ik veel gebruik:

  • AB Tasty
  • Google Optimize
  • Opitmizely

Van bovenstaande 3 tools gebruik ik zelf AB Tasty het meeste. Een heel gebruiksvriendelijke tool waar je heel uitgebreid data mee kunt verzamelen. Alhoewel Google Optimize gratis is in vergelijking tot de andere tools, moet je die met een Javascript code op je website zetten. AB Tasty is makkelijker te gebruiken, maar dan moet je er dus wel voor betalen. Ben je van plan veel te testen en je website constant te optimaliseren? (heel goed!) Dan is het het zeker waard.

Wat meet je met een A B test?

Zoals eerder genoemd kun je dus verschillende onderdelen van je website of advertentie meten met een A B test. Ga je jouw call to action knoppen meten? Dan plaats je bijvoorbeeld een knop naar je contactgegevens onder je introtekst bij versie A, en een knop naar je nieuwe producten onder je introtekst bij versie B. Je kunt de knop ook testen door het op beide versies op een andere plek te zetten.

Bedenk goed wat je precies wilt meten. Het aantal kliks naar je contactpagina, hoeveel sales je binnenhaalt via de knop naar je nieuwe producten of het bouncepercentage van je pagina. Als jij niet 100% zeker weet wat je wilt meten, heeft je A B test helaas geen zin.

Blijf testen

Vergeet niet dat een website altijd geoptimaliseerd kan worden. Ook als je hier al mee aan de slag bent geweest. Een website is namelijk nooit af. Als je 1 onderdeel hebt getest is het dan ook goed om verder te kijken. Op die manier ga jij een hogere omzet behalen!

Stuur een e-mail!

Wil jij je website optimaliseren maar geen idee hoe te starten? Ik help je graag. Stuur een mailtje, dan sparren we even.

Mailen

1 gedachte over “A/B Testen”

Reacties zijn gesloten.