Het woord backlinks kom je tegen zodra je aan de slag gaat met SEO. De vindbaarheid op je website wordt een heel stuk beter als je ook hard werkt aan de autoriteit van je website. En dit doe je door kwalitatieve backlinks te regelen. En voor als je het nog niet wist: backlinks zijn linkjes vanuit externe websites die naar jou verwijzen.
Waarom heb je backlinks nodig?
Zeker als je op concurrerende zoekwoorden goed gevonden wilt worden is het belangrijk dat je (veel) goede backlinks regelt. Dit geeft namelijk bij Google aan dat jouw website belangrijk en van waarde is. Het is dan ook een heel belangrijk onderdeel van SEO. Backlinks zijn een onderdeel van linkbuilding (samen met je interne en externe linkjes op je website) en zou je in je SEO planning moeten opnemen. Want net als de rest van SEO, is het plaatsen van backlinks eigenlijk niet een eenmalig iets. Hoe meer goede backlinks je hebt, hoe meer jouw website autoriteit is in jouw branche/niche.
Wat voort backlinks heb je nodig?
Bij backlinks is het heel belangrijk dat je niet zomaar overal je website gaat plaatsen of gaat vragen of ze naar je kunnen linken. Slechte backlinks kunnen namelijk zorgen voor een lagere ranking. En dan heb je straks veel tijd en moeite verspilt. Let daarom op de volgende onderdelen:
- Websites met voldoende bezoekers
- Websites met een domeinrating tussen 15-50
- Websites die hun SEO op orde hebben
- Websites in jouw branche of niche
Niet alles in 1 keer
Let erop dat je niet al je backlinks op 1 dag of in 1 week regelt. Google ziet dit als spammen, dus doe voorzichtig en plaats er bijvoorbeeld 1 per week. Rustig aan. SEO is voor de lange adem.
Let hier extra op als je aan de slag gaat met het plaatsen van backlinks op startpagina’s. Hierbij geldt ook; 1 per week plaatsen. Daarnaast kun je het plaatsen van backlinks inplannen in je contentkalender. Zo weet je zeker dat je elke maand in ieder geval 4 kwalitatieve backlinks plaatst.
Follow en no follow
Bij backlinks kun je kiezen tussen een follow en een no follow link. Het is gewoon de letterlijke vertaling. Bij no follow gaat Google je link niet volgen. Het wordt dus niet gebruikt voor je ranking. Het is goed om een paar van je backlinks no follow te maken, zodat Google ziet dat je niet alleen zoveel mogelijk linkjes regelt om te scoren. Doe bijvoorbeeld 30% no follow en 70% follow.
Hoe krijg je goede backlinks
Goede, kwalitatieve backlinks krijg je door bijvoorbeeld onderstaande stappen:
- Startpagina’s
- Bloginfluencers
- Linkruil
- Nieuwe samenwerkingen
Ankerteksten
Ankerteksten zijn de teksten die je plaatst bij een backlink. Dus bijvoorbeeld ”klik hier” maar dan op een goede SEO manier. Kies ervoor om je zoekwoord te gebruiken, en als dat niet passend is gewoon een woord of meerdere woorden die logisch en duidelijk zijn. Laat zien waar je naar verwijst.
Bied je link extra waarde?
Niet perse over backlinks, maar wel je interne en externe linkjes. Ben je bezig met linkbuilding en weet je niet zeker of je de juiste linkjes plaatst? Vraag jezelf dan af of het een logische verbinding heeft. Plaats je bijvoorbeeld een interne link? Kijk dan of je toegevoegde waarde biedt aan je bezoeker door ze te verwijzen naar deze volgende pagina. Zo niet, dan kun je beter voor iets anders kiezen. Hetzelfde geldt ook voor je backlinks. Wees kritisch en selectief met waar je jouw website op laat plaatsen. Is het logisch dat ze naar jou linken? Wat is de verbinding tussen jou en de externe website?
Hulp nodig met je SEO? Stuur me een mailtje of neem een kijkje bij mijn online SEO cursus!