Een blog maken voor op je website kan ervoor zorgen dat je op korte termijn goed vindbaar wordt. Dat ligt er wel aan op wat voor soort zoektermen je vindbaar wilt worden. Mijn advies daarin is om je te focussen op longtail keywords. Ook is bloggen supergoed voor de verbinding met je bezoeker. Je maakt op een hele relaxte manier een klant van je lezer.
Blog maken voor je SEO
Als je met je SEO aan de slag gaat is het belangrijk dat je maandelijks met je website bezig blijft. Eenmalig je website helemaal SEO proof maken en vervolgens 2 keer per maand bloggen. Dat is wel minimaal nodig. Daarnaast is het goed om regelmatig backlinks te regelen. Backlinks zijn externe websites die naar jou verwijzen.
Je website optimaliseren begint met het uitvoeren van een zoekwoordenanalyse zodat je weet op welke woorden jouw doelgroep zoekt en welke woorden je kunt gebruiken per pagina. Je kiest dan 1 zoekwoord per pagina die je op de SEO plekken invult.
Zorg dat je deze analyse breed genoeg uitvoert zodat je ook woorden hebt waar je in de toekomst over kunt bloggen. Dan heb je steeds voldoende inspiratie zodat je dus minimaal 1 keer in de 14 dagen een nieuwe blog op je website kunt plaatsen.
Blog maken voor verbinding
Niet iedereen die voor het eerst op je website komt wordt meteen je klant. Daarom is het goed om een blog te maken voor verbinding. Je kunt over specifieke onderwerpen en thema’s schrijven en daar elk onderdeel van toelichten. Je expertstatus laten zien zodat je vertrouwen opwekt en ervoor zorgen dat mensen steeds meer van je willen lezen.
Kies daarom een thema en ga daar allemaal kleinere onderwerpen uithalen. zo kun je je op lange zoektermen richten (de termen met een zin bijvoorbeeld; hoe maak je pannenkoeken) en ben je dus ook sneller vindbaar. Want daar zit minder concurrentie op.
Ik hoor ook vaak van klanten dat ze weerstand voelen bij een blog maken omdat ze geen foutloos Nederlands kunnen schrijven en zich schamen voor hun spelling. Maar je klant wilt verbinding voelen en zien dat jij een persoon bent. Door je eigen woorden en ’taalgebruik’ zien mensen wie je echt bent en zorg je dat je mensen aan je bindt die bij jou passen. Zolang je maar wel leesbare tekst gebruikt natuurlijk. Maar helemaal foutloos is echt niet nodig. Je bezoeker wilt zaken doen met een mens, de persoon achter je website.
Schrijven op gevoel
Als je niet weet waar je over moet schrijven of als je een blog wilt maken maar geen motivatie hebt, schrijf dan op gevoel. Bedenk dan over welke onderwerpen je wilt schrijven, waar jij enthousiast van wordt. Waar je heel graag meer over wilt delen. Dat maakt het echt zoveel makkelijker om steeds weer tijd te vinden om over te schrijven.
Ook als er wat minder zoekvolume op zit kun je erover bloggen. Al is dat alleen om te zien dat je straks met een zoekterm op positie 1 staat. Gewoon voor het gevoel. maar blijf je daarnaast ook vooral voor je hoofdpagina’s van je website richten op zoektermen met voldoende volume. Dan haal je er meer bezoekers mee binnen.
Lekker persoonlijk
Wees niet te zakelijk als je een blog gaat maken want mensen en zeker degene die jou nog helemaal niet kennen, vinden het fijn om iets persoonlijks te zien. Wees dus ook niet bang om iets over jezelf en je leven te delen. Dat is hoe ze zien waarom jij met jouw diensten geschikt bent als oplossing voor hun probleem.
Persoonlijke blogs kunnen ook gaan over het ontstaan van je bedrijf bijvoorbeeld en hoe je op dit punt gekomen bent. Wat de reden is geweest voor jou om je leven om te gooien. Misschien voelt jouw lezer hier wel herkenning in.
Je blogs op je website plaatsen
Als je een blog hebt gemaakt en die zichtbaar wilt maken, raad ik je aan een aparte blog sectie op je website te maken. Plaats deze pagina vooral ook in je hoofdmenu. Mag ook als subitem. Maar zorg dat het echt een aparte pagina wordt zodat je die ook weer handig kunt indelen.
Verdeel je blogs in categorieën zodat ze makkelijk te sorteren en filteren zijn. Je bezoeker kan hierdoor snel navigeren en zoeken naar de gewenste informatie. Dit is goed voor de gebruiksvriendelijkheid van je website en daar krijg je ook weer extra punten voor van Google. En dat betekent een hogere ranking.
Call to actions
Een blog maken betekent ook afsluiten met een call to action. Waarom moet iemand contact met jou opnemen? Anders lezen ze alleen en gaan ze weer weg. Verwijs ze bijvoorbeeld door naar je dienstenpagina of contactpagina. Mensen worden graag geholpen en jij leidt ze naar de oplossing. Niets meer en niets minder.
Dus hier is die van mij; wil jij een blog maken op je website maar het lukt niet? Of heb je een hele nieuwe website nodig? Stuur me een mailtje. Dan denk ik met je mee.