Communicatiestrategie bepalen
Communicatiestrategie bepalen zorgt voor een snellere binding met je klant
Wat is een communicatiestrategie?
Een communicatiestrategie is je houvast voor de manier waarop je jouw boodschap de wereld in stuurt. Richting je doelgroep dus. Welke boodschap je wilt delen, de woorden die je gebruikt, welke middelen die je ervoor inzet, wanneer je dit doet en vooral belangrijk; waarom je dit doet.
In je communicatiestrategie bepaal je dus ook wat je doelen zijn zodat je weet waar je de plannen op af moet stemmen.
Waarom een communicatiestrategie bepalen?
Je communicatiestrategie geeft je een deep dive in je doelgroep. Je kijkt minder naar de marketingmiddelen die je wilt inzetten om je ideale klant te bereiken, maar meer naar wat zij over jouw bedrijf moeten weten en hoe je ze kunt bereiken. Door onder andere de taal te gebruiken die zij zelf ook gebruiken en te communiceren waarom jouw oplossing ideaal voor hun probleem is. Een echte doelgroepanalyse uitvoeren dus.
Zonder communicatiestrategie wordt het lastig om echt effectieve nieuwsbrieven te schrijven of social media posts te maken die jouw doelgroep aanspreken. Hoe persoonlijker hoe beter en vooral consistentie is daarbij ook belangrijk.
De customer journey oftewel de klantreis is een groot onderdeel van de communicatiestrategie. Je bekijkt in welke fase de potentiële klant zich bevindt en welke teksten hierbij passen. Dat kun je vooral ook op je website toepassen. Op je homepage bijvoorbeeld wat algemenere teksten om je bedrijf te introduceren en op je dienstenpagina teksten om aan te sporen tot actie ondernemen.
Jouw belangrijkste boodschap
De juiste boodschap op het juiste moment, dat is de perfecte uitvoering. Maar weet je überhaupt wel wat je wilt communiceren? En welk middel gebruik je voor welke boodschap? Stel jezelf wat vragen:
- Wat is de boodschap over mijn diensten? En bedrijf in het algemeen?
- Welke kenmerken wil ik dat bij blijft bij mijn doelgroep?
- Welke rol speelt mijn website in de oriëntatiefase? Wat kan ik hierop communiceren?
- Kan ik mijn social media accounts inzetten in de overwegingsfase? Welke content past?
- Welke communicatiemiddelen en overige tools zet ik in in de relatiefase?
Een doordachte communicatiestrategie helpt je in brede lijnen én in specifieke situaties de juiste keuzes maken. Daarnaast geeft het richting aan de uitvoering ervan zodat je zelf precies weet wanneer je wat moet doen.
Een strategie voor interne en externe communicatie
Binnen je communicatiestrategie heb je het over interne en externe communicatie. Je gaat bepalen hoe je welke boodschap communiceert naar je doelgroep, maar bepaalt ook hoe je dit binnen je bedrijf naar elkaar communiceert. Wie doet wat, is iedereen op de hoogte van de nieuwe strategie? Een interne communicatiestrategie kan ook gaan over de manier waarop je naar elkaar communiceert tijdens samenwerken.
De wijzigingen die je doorvoert moeten door je hele bedrijfsplan worden meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan je e-mailhandtekening, teksten op je website, bevestigingsberichten bij aanvragen, visitekaartjes etc. Zorg dat je op alle uitingen en momenten dat je met (potentiële) klanten in aanraking komt dezelfde wijze van communiceren toepast.
Als je consistent bent in je communicatie bouw je sneller vertrouwen op bij je doelgroep.
Communicatie op je website
Ik heb het al een paar keer genoemd, maar ik zou geen echte webdesigner zijn als ik er niet een aparte alinea aan besteed. De communicatie op je website is enorm belangrijk als je wijzigingen doorvoert. Ik ga er even vanuit dat je je website niet alleen als visitekaartje gebruikt en het ook fijn is als je er nieuwe klanten mee werft. Zorg dan dat je vooral ook op je contact en/of FAQ pagina communiceert over eventuele wijzigingen in je bedrijfsvoering. Dit gaat dan bijvoorbeeld over je openingstijden of contactgegevens.
Heb je besloten direct/betrouwbaar/rustig (of noem maar op) te communiceren met je doelgroep? Zorg dan dat je huisstijl op je website daar ook op aansluit. Kies voor kleuren die daarbij passen en dat gevoel ook opwekken bij je bezoekers.
Is je doelgroep een snelle beslisser? Plaats dan alle actieknoppen bovenaan op je website zodat je bezoeker niet hoeft te scrollen. Of kiest je bezoeker op basis van gevoel? Dan kun je gebruikmaken van reviews die je op meerdere plekken op je website plaatst. Gebruik dus de input uit je doelgroepanalyse zodat je website ook meer resultaten gaat opleveren.
Klantbehoeften centraal
Het allerbelangrijkste voor je communicatiestrategie zijn de behoeften van je klant. Als je die nog niet in kaart hebt wordt het lastig om iets te bereiken met je communicatie. Zet je klant dus op de eerste plek en bouw daar omheen. Je zoekt zeg maar geen klanten voor je producten maar producten voor je klanten. Jij bent er voor je klant en dat zou eigenlijk altijd de leidraad van je strategie moeten zijn.
Stuur een e-mail!
Wil jij je website optimaliseren zodat jouw teksten ook beter aansluiten op je ideale klant? Stuur me een e-mail, dan denk ik met je mee.