Heb jij een bedrijf en wil je je concurrentie analyseren? Slim! Het is altijd een goed idee om je concurrenten onder de loep te nemen en te onderzoeken waar hun sterktes en zwaktes liggen. Maar pas op dat je je bedrijf daar niet volledig op gaat baseren. Neem de belangrijkste onderdelen uit de analyse en kijk hoe je die kunt verwerken in je eigen bedrijfsstrategie. Ik help je hier op weg.
Concurrentie analyseren in Google
Een mooie eerste stap om je concurrentie te analyseren is om een kijkje te nemen in Google. Bedrijven die hoog scoren op belangrijke zoektermen, kun je zeker als concurrentie zien. SEO is een hele handige en slimme Marketingtool, omdat je er veel nieuwe klanten mee binnen kunt halen. Het is daarentegen wel lastig om goed op te zetten omdat er wel 200 factoren zijn waar Google op let bij het ranken van websites. Je concurrenten die hoog scoren hebben zijn dus goede bedrijven om in de gaten te houden.
Voer eens een zoekwoordenanalyse uit en kijk op welke zoektermen jij graag gevonden wilt worden. Vul vervolgens de zoektermen in bij Google en kijk welke bedrijven op de eerste drie posities verschijnen. Neem een kijkje op hun website en kijk hoe ze de zoekwoorden op de pagina hebben verwerkt. Wat doen ze nog meer goed? Hoe ziet de indeling van hun pagina eruit? Kijk daarna naar het aantal backlinks dat ze voor deze pagina hebben. Dat kun je checken via Ahrefs in Google.
Een website met veel (kwalitatieve) backlinks scoort sowieso bijna altijd beter dan een website die ze niet heeft. Schrijf daarom de startpagina’s en andere platformen op die zij als backlink hebben zodat jij je daar ook op kunt aanmelden. Scheelt je weer een lange zoektocht naar backlinks.
Concurrentie analyseren op social media
Nadat je Google hebt geanalyseerd kun je door naar social media. Social media is ook een krachtige Marketingtool als je het goed inzet, dus kun je daar ook veel van je concurrentie leren. Je kunt je concurrentie die je gevonden hebt in Google analyseren op Instagram en facebook, maar je kunt ook binnen Instagram zoeken naar concurrentie. Type bijvoorbeeld jouw vakgebied in bij de zoekbalk en kijk wie er naar voren schieten.
Kijk vervolgens hoevaak zij iets posten en in welke vorm. Wat voor soort content wordt er geplaatst, hoe spreken zij hun doelgroep aan en welke hashtags gebruiken ze? Kan dat ook relevant zijn voor jou? En hebben ze veel interactie met hun community? Wat voor soort berichten krijgen de meeste likes en reacties? Schrijf dit allemaal op zodat je kunt kijken wat jij zelf zou kunnen inzetten, wat bij jou past.
Waar ben jij minder goed in?
Een andere manier van je concurrentie analyseren is door te kijken naar jezelf en jouw bedrijf en waar vooral je zwaktes liggen. Waarvan weet jij waar je niet zo sterk in bent en waar je meer over zou willen leren. Zoek heel gericht daarop bij het analyseren van je concurrentie. Zo focus je je niet teveel op hun zwaktes, maar kun je heel gericht jouw bedrijf optimaliseren.
De overeenkomsten tussen je concurrenten
Zoek eens tijdens het concurrentie analyseren de go to personen of bedrijven uit in jouw vakgebied. Wie heeft er al een sterke brand opgebouwd en is succesvol in hetgeen wat jij ook al wilt bereiken? Schrijf op wat ze allemaal hetzelfde doen en wat jou opvalt als je hun social media kanalen en websites bekijkt. Dan weet je dat jij dit ook kunt gaan doen om te groeien met je bedrijf. Waarschijnlijk is één van de onderdelen consistent zijn. Consistent social media berichten plaatsen en consistent bloggen op de website(s).
Kijk ook hoe jij een brand kunt gaan opbouwen en wat voor soort huisstijl je kunt ontwerpen die jouw persoonlijkheid uitstraalt. Ook als je ziet dat je concurrenten hun brand helemaal op de doelgroep inrichten, wees niet bang om in je eigen bedrijf persoonlijk te zijn. Dat zal jou onderscheiden van de rest. Jouw ideale klant wilt verbinding voelen en kiezen voor iemand/een bedrijf waar ze een klik mee voelen. Hoe mooi als je dat al vroeg in het proces kunt opwekken. Daar zet je je huisstijl onder andere voor in.
Je website inzetten voor je bedrijfsgroei
Als jij je concurrentie voor wilt blijven, is het verstandig om je website maximaal in te zetten. Je website waarop je dus persoonlijk bent en je jouw krachten en energie uitstraalt. Dit trek je dan ook weer door naar je social media kanalen. Benieuwd hoe zo’n website precies in elkaar zit? Stuur me een mailtje. Dan leg ik het je uit.