Contactformulieren koppelen op je website kan op verschillende manieren. Je hebt basic formulieren maar ook contactformulieren die je enorm kunt uitbreiden en aan andere systemen kunt linken. Dat is vooral fijn omdat je het jezelf makkelijker kunt maken en het je meer tijd kan opleveren. Ik geef je hier inzicht in wat er mogelijk is en hoe je dit ook zelf kunt doen.
Contactformulieren koppelen in WordPress
Ik ga er even vanuit dat je een website hebt gemaakt in WordPress. Binnen WordPress zijn er meerdere opties om contactformulieren te gebruiken. Dat kan binnen een template van WordPress, maar je kunt er ook een plugin voor gebruiken. Met die laatste optie is het makkelijker om uit te breiden dus mijn advies is ook om een plugin te gebruiken.
Zelf gebruik ik de plugin Elementor. Dit is een site builder waarmee je simpel een hele mooie lay out kunt maken. Maar waarmee je ook bepaalde widgets in kunt zetten zoals een contactformulier. Daar heb je dan wel de pro versie voor nodig waar je jaarlijks voor betaalt. Als je liever alles gratis houdt kun je de plugin WPforms installeren. Ook met de gratis versie kun je een onbeperkt aantal formulieren aanmaken.
Een andere hele fijne plugin is WPforms lite, en als je betalingen wilt koppelen gebruik je Mollie forms. Die is dan dus gekoppeld aan je Mollie account waarmee je betalingen kunt ontvangen. Die kun je dan ook linken aan producten op je website. Maar als je Woocommerce gebruikt voor een shop op je site, heb je geen apart Mollie formulier nodig. Mollie kun je dan koppelen aan je Woocommerce shop.
Contactformulieren koppelen via Zapier
Als je een projectmanagement tool gebruikt kan het fijn zijn om je contactformulieren daaraan te koppelen. Dan kun je alles in 1 systeem bewaren en jezelf reminders sturen bijvoorbeeld. Ook is het op die manier makkelijker om bijvoorbeeld een sales/leads CRM bij te houden. Dan weet je waar je leads vandaan komen en wie je nog een reactie moet sturen.
Een manier om dit te doen is Zapier. Dit is een tussensysteem waarmee je 2 apps of systemen aan elkaar kunt koppelen. Het zorgt ervoor dat de 2 systemen met elkaar communiceren en je de juiste informatie overhoudt. Dit gebruik ik zelf in mijn projecttool Notion.
Maak eerst een gratis account aan bij Zapier. Daarna kun je kiezen voor wat je waaraan wilt koppelen. Je kunt bijvoorbeeld een actie aanmaken bij het invullen van je contactformulier, voor het inplannen van een afspraak in je agenda. Dan moet je dit ook wel in je formulier verwerken natuurlijk. Vervolgens kun je reminders inplannen zodat je afspraak op de hoogte is en jijzelf ruim van te voren nog weet dat de afspraak eraan komt.
Alles linken aan Notion
Naast mijn contactformulieren heb ik echt alles van mijn bedrijf in Notion staan. Ik vind het zelf heel fijn om alles aan documenten en klantcontact terug te kunnen vinden in 1 systeem en ik merk dat het me minimaal 1 dag in de week extra vrij geeft om andere dingen te doen. Mijn website en Notion werken perfect samen en dat komt doordat Zapier me meerdere opties geeft om input vanuit mijn contactformulieren te bewaren en er follow ups aan te koppelen.
Effectieve formulieren maken
Veel ondernemers gebruiken basis formulieren omdat het makkelijker is en ze de drempel niet te hoog willen maken voor hun bezoekers. Maar 1 extra vraag kan jou al veel meer inzicht geven en het is voor je bezoeker ook niet veel meer moeite. Stop er bijvoorbeeld een extra veld bij met ‘hoe heb je mij gevonden’? Dan weet jij meteen waar je bezoekers vandaan komen, wat hele waardevolle informatie is. En je bezoeker is 1 extra seconden kwijt aan moeite. Zo kun je je formulieren steeds meer uitbreiden met input die jij belangrijk vindt voor je bedrijf.
Effectieve contactformulieren zijn makkelijk te gebruiken, geven je waardevolle informatie, zijn snel in te vullen en hebben een lage drempel. Maar wees niet bang om het maximaal in te zetten. Zelf heb ik formulieren waar ik bijvoorbeeld ook vraag naar de investeringsmogelijkheid van mijn potentiĆ«le klanten. Een simpele vraag ”ben je bereid te investeren’, met een minimaal bedrag erachter, geeft mij de kans om meteen te zien of dit wel of niet iemand is waar ik mee wil en kan samenwerken. Zo ben ik minder tijd kwijt aan salesgesprekken met mensen die niet in mijn doelgroep passen.
Website die iets oplevert
Om effectieve contactformulieren te krijgen is het belangrijk dat je hele website klopt en het 1 geheel is. Dan pas gaan je formulieren ook echt iets opleveren. Kijk daarom of je tevreden bent met je hele website en of de klantreis richting je formulieren ook goed in elkaar zit. Want jij bepaalt de stappen die je bezoeker neemt. (als je het goed doet)
Wil je dat ik met je meekijk of wil je een hele nieuwe website laten maken? Stuur me dan een mailtje. Dan sparren we even!