Google bedrijfsprofiel

Een Google bedrijfsprofiel voor een goede vindbaarheid

Wat is een Google bedrijfsprofiel

Met een Googlebedrijfsprofiel kunnen bedrijven hun online zichtbaarheid in Google search en Google maps beheren. Je bedrijfsprofiel is ook goed voor je SEO. 

Het is een gratis tool die ervoor zorgt dat je in de top lijsten komt zodra iemand jouw bedrijf in Google opzoekt. Het lijstje naast de Google map, om echt in de zoekresultaten bovenaan te komen staan is het belangrijk dat je je website SEO optimaliseert.

Hoe richt je je Google bedrijfsprofiel optimaal in?

Het is verstandig om alle stappen die je te zien krijgt bij je Google bedrijfsprofiel in te vullen. Zo volledig mogelijk, zodat Google het meteen voor je kan verwerken. Het duurt even voordat wijzigingen zichtbaar zijn. 

Hier een checklist met onderdelen die je allemaal kunt invullen:

google bedrijfsprofiel

Je bedrijf toevoegen via Google maps

Om een Google bedrijfsprofiel te kunnen aanmaken, heb je een Gmail account nodig. Die heb je sowieso ook nodig voor je Google analytics en Google search console. En als jij een website hebt raad ik je zeker aan deze regelmatig te meten.

Vervolgens loop je de volgende stappen door:

Google Maps

Google maps is de online kaartendienst waarbij je precies kunt zien waar een bedrijf zich bevindt. Maps gebruikt luchtfoto’s en/of satellietbeelden van hoge resolutie.

De kaart wordt bovenaan in Google getoond zodra je een bedrijfsnaam in Google opzoekt of een bepaalde zoekterm intypt. Deze komen zelfs boven de hoogste zoekopdrachten te staan, waarom het dus belangrijk is om je aan te melden met een Google bedrijfsprofiel. Dit komt ook meteen betrouwbaar over.

Het handige van Google maps is dat je heel makkelijk kunt zoomen. In- en uitzoomen in doe je door twee vingers samen te knijpen of te verspreiden. In de app van Google maps kun je ook met 1 vinger in of uitzoomen.

google bedrijfsprofiel

Reviews laten plaatsen

Zodra jij je hebt aangemeld voor een Google bedrijfsprofiel, kan iedereen een review achterlaten. Dus als je geen reviews wilt ontvangen zou je je bedrijfsprofiel helemaal moeten verwijderen. Maar ik ga er even vanuit dat je ze wel wilt. Dan is de makkelijkste manier om reviews te verzamelen, een linkje te sturen naar je klanten. Je gaat naar je eigen Google bedrijfsprofiel en klikt op de kaart ‘krijg meer reviews’. Hier kun je een URL kopiëren die je kunt sturen naar bestaande klanten. Zij kunnen dan heel simpel en snel een review voor je achterlaten. 

En mocht je ooit een negatieve review ontvangen, kun je dat compenseren door zoveel mogelijk positieve op te vragen. Die ene negatieve zal dan niet meer opvallen. Ook kun je het eventueel als spam aanmelden bij Google, maar daar moet je dan wel bewijs van meesturen. Helaas kun je ze zelf niet verwijderen. Een allerlaatste tip; reageer vooral op de negatieve review. Laat zien dat je er alles aan doet om goede service te bieden en als het een nep review is, kun je dat ook in een reactie melden.

Vragen beantwoorden

Je kunt met je mobiel via Google of Google Maps een bedrijf zoeken en naar het onderdeel ‘vragen en antwoorden’ zoeken. Daar kun je vragen stellen aan het bedrijf of de organisatie. Het bedrijf krijgt daar een melding van, en zodra ze je vraag hebben beantwoord ontvang jij weer een melding.

Daarnaast kun je als bedrijf alvast wat veelgestelde vragen en antwoorden bewaren voor jezelf. Dit is super handig als iemand dus een vraag heeft. Dan heb jij het waarschijnlijk al liggen en kun je snel reageren. Je hebt dan een streepje voor op je concurrent die dit niet heeft gedaan. Zorg alleen dat je antwoorden niet te lang zijn, want dat leest niemand. En wacht niet te lang met je antwoord sturen. Probeer je antwoorden ook een beetje te personaliseren zodat je lezer eerder feeling met je bedrijf krijgt.

Openingstijden

Je kunt dus ook je openingstijden/bereikbaarheid plaatsen. Dit is voor horeca natuurlijk onmisbaar, maar als jij een online bedrijf hebt is het ook fijn te weten wanneer ze je kunnen bereiken. Als jij bijvoorbeeld wel bereikbaar bent in het weekend en je concurrent niet, kan je potentiële klant dit in 1 oogopslag zien. Daarom is het zo belangrijk dat je je Google bedrijfsprofiel zo compleet mogelijk maakt.

Stuur een e-mail!

Is jouw Google bedrijfsprofiel al optimaal ingesteld? Of ben je toe aan een nieuwe website die je eraan kunt koppelen? Neem dan contact met me op.

Algemeen
UX WEBDESIGNBUREAU DRAWING MONKEY

Design is our way of life