Google search console

Gebruik Google search console om je website tot in detail te leren kennen.

Wat is Google search console?

Google search console is een hele handige tool van Google waarmee je uitgebreid je website prestaties kunt meten. Je krijgt inzicht in de zoekresultaten waarop je scoort in Google, waar mensen je dus op vinden en welke pagina’s van je website veel bezocht worden. Je ziet dus ook meteen welke zoekwoorden er gelinkt zijn aan je pagina’s. Heel fijn! Ook als je nog niet op die eerste pagina van Google staat met zoekwoorden kun je zien hoevaak mensen langs je pagina zijn gescrollt. Zonder echte kliks te hebben ontvangen kun je dan wel zien dat je pagina steeds zichtbaarder wordt. Dan kun je bijvoorbeeld heel gericht 1 of meer pagina’s gaan optimaliseren.

Waar kun je Search console het beste voor gebruiken?

Als je je website beter vindbaar wilt maken is Google search console helemaal top om je SEO te meten. Je ziet op welke zoekwoorden je vindbaar bent of vindbaar begint te worden en welke pagina’s veel bezocht worden. Je SEO is niet het enige wat je kunt meten. Je kunt namelijk ook zien waar eventuele errors zich bevinden op je website, je kunt pagina’s van je website verwijderen en checken hoe je gebruiksvriendelijkheid ervoor staat. Een hele uitgebreide tool dus. 

Je website meten kun je natuurlijk ook doen met Google Analytics. Waar je Google search console het beste voor kunt gebruiken is in mijn ogen je SEO. Als je dat in Analytics wilt checken moet je eerst instellingen wijzigen en dat hoeft in search console allemaal niet. Ook zie je zoals ik eerder noemde ook hoeveel vertoningen een zoekwoord/pagina heeft. Dan weet je dat die pagina vindbaar begint te worden. Daarnaast kun je zien wat de gemiddelde SEO score van je website is en kun je checken of dit na een periode is verbeterd.

google search console

Hoe start je met meten?

Als eerst moet je je website aanmelden bij Google search console. Hier heb je een Gmail account voor nodig. 

Zoek in Google naar Search console of gebruik deze link. Vervolgens ga je je website aanmelden. Dit kun je doen via de DNS bij je hostingprovider. Dus binnen het pakket wat je hebt afgesloten toen je je website online ging zetten. Aan de linkerkant van je scherm zie je staan dat je je website kunt aanmelden. Klik hierop en volg de stappen. Je krijgt namelijk een code te zien die je dus bij je DNS moet plakken bij je hostingprovider. Wacht vervolgens een dag of 2. Het kan zijn dat het niet meteen verwerkt wordt. Kom dus terug bij Google Search console en klik op ‘domein verifiëren’. Nu zou het moeten werken.

Wat is het verschil met Google Analytics

Alhoewel je met beide tools je website kunt meten, kun je ze allebei voor verschillende doelen inzetten. Zoals ik aangaf gebruik ik Google search console voornamelijk voor SEO en daarnaast ook voor het verwijderen van pagina’s. Google analytics gebruik ik om dieper in mijn pagina’s te duiken. Zo kan ik daar het bouncepercentage per pagina bekijken, de gemiddelde tijd op een pagina en hoe bezoekers op mijn website komen. Via ‘acquisitie->alle verkeer’ zie ik precies of iemand via bijvoorbeeld social media of een externe website bij mij terecht komt. Zie ik in Google search console dat een pagina veel kliks krijgt via een zoekwoord? Dan kan ik in Google analytics naar het bouncepercentage van die pagina. Als die hoog is weet ik dat de content waarschijnlijk geoptimaliseerd moet worden. Zo kun je dus heel gericht werken aan je website. Ik raad je daarom aan beide tools te gebruiken.

google search console

Je gebruiksvriendelijkheid meten

Via search console krijg je meteen te zien of je een pagina op je website hebt die niet voldoet aan Google’s normen. Qua gebruiksvriendelijkheid bedoel ik dan. De tool checkt hoe je pagina’s er ook op mobiele apparaten eruit zien, en als dat niet zo is kun je gelukkig ook meteen zien wat er nog te verbeteren is. Je gebruiksvriendelijkheid is super belangrijk voor je SEO, dus houd dit in de gaten.

URL's verwijderen

Je kunt dus oude pagina’s ook verwijderen via Google search console. Vaak denken mensen dat als je een pagina in (bijvoorbeeld) WordPress verwijdert, hij ook uit Google verdwijnt. Dat is helaas niet altijd zo. Hij kan nog steeds actief blijven en vindbaar zijn. Vul je oude URL daarom in binnen de tool en klik op verwijderen. Hij is dan uiteindelijk ook niet meer zichtbaar in de zoekresultaten.

Aan de slag met je SEO

Ik ben groot fan van SEO omdat ik weet hoeveel voordelen het uiteindelijk oplevert. Google search console heeft mij veel opgeleverd omdat ik door de tool heel gericht aan mijn vindbaarheid heb kunnen werken. 

De tool en daarnaast nog een hoop andere stappen, want SEO is niet per se in een weekje gedaan. De tijd en moeite die je erin steekt betaalt zich ook weer uit gelukkig. Want als je het eenmaal goed op orde hebt krijg je een constante stroom van bezoekers op je website. En dat kan alleen maar beter worden als je Google search en analytics blijft gebruiken om alles te optimaliseren. 

Wil jij maximale resultaten behalen met je website en nieuwe klanten binnenhalen via SEO? Kijk dan via onderstaande knop hoe je dat doet.

Algemeen
UX WEBDESIGNBUREAU DRAWING MONKEY

Design is our way of life