Kleurenpsychologie

Zet kleurenpsychologie in om verbinding te maken met je ideale klant.

Wat is kleurenpsychologie?

Kleurenpsychologie gaat over kleuren en de effecten op het menselijk brein. Wat bepaalde kleuren losmaken per persoon en welk gedrag daaraan samenhangt. Zo maakt de kleur bij je product enorm uit voor het koopgedrag op je webshop en kan jouw huisstijl kleur ervoor zorgen of iemand wel of geen verbinding met jou voelt. Bij kleurenpsychologie kijk je verder dan welke kleuren jij zelf mooi vindt, maar meer naar de werking ervan en welke kleuren jij kunt inzetten voor het behalen van je bedrijfsdoelen.

Het effect van kleuren op een website

Wat de meeste al wel weten is dat kleuren verschillende emoties opwekken. Maar waar minder mensen op letten tijdens het bouwen van een website, is dat je door middel van kleuren de richting van je bezoeker kunt bepalen. De kleuren op je website bepalen welk gevoel iemand heeft tijdens het bezoek. Maar de kleuren moeten daarnaast ook passen bij je ideale klant. Kijk dus eerst naar wie je wilt bereiken en hoe deze doelgroep in elkaar zit. Dan kun je daarna kijken naar wat je wilt uitstralen en welke kleuren daar perfect bij aansluiten.

Ben je niet helemaal zeker over de kleuren op je website en snap je niet waarom de resultaten uitblijven? Dan kan je gebruikmaken van A/B testen. Je kunt dan de ene versie met bijvoorbeeld een oranje knop maken en de B versie met een groene. Je ziet dan heel gericht of dit verschil maakt en welke kleur beter aansluit bij jouw doelgroep.

kleurenpsychologie

Blauw

Blauw is een krachtige kleur voor op je website omdat het vertrouwen en zekerheid uitstraalt. De kleur geeft een veilig en kalm gevoel, wat belangrijk is bij het maken van keuzes en aanschaffen van producten/diensten. Daarnaast komt de kleur over als rustig en succesvol. Niet heel gek dus dat zoveel bedrijven/websites kiezen voor deze kleur! 

Blauw stimuleert alleen wel ontspanning, dus als je wilt dat een bezoeker een impuls aankoop doet op je website kun je beter inzetten op een warme kleur. Heb je een website met veel feiten, reviews en specifieke/duidelijke informatie? Dan wil je rationele verwerking stimuleren. Daar is een koele kleur als blauw heel geschikt voor.

Rood

Heb je niet veel feiten en/of reviews op je website en dus niet veel om je bezoeker mee te overtuigen? Kies dan voor warme kleuren om de verkoop alsnog te stimuleren. Daar is rood heel goed voor.

Rood is sowieso goed om te gebruiken om gedragsreacties uit te lokken. Social media posts met warme kleuren zoals rood worden ook vaker gedeeld dan posts met koele kleuren.

Bied jij een product of dienst aan op het gebied van de liefde? Dan is het natuurlijk ook goed om rood te gebruiken. Bezoekers hebben affiniteit met producten die kleuren gebruiken die overeenkomen met het product.

Rood staat verder voor kracht, warmte, vastberadenheid en energie.

Roze

Roze is een zachte kleur en wordt veel ingezet voor onder andere baby webshops. Het heeft een zachte en speelse uitstraling. Roze staat voor vrouwelijkheid, vriendelijkheid en liefde. Het heeft een zachtere uitstraling dan rood, maar maakt een zelfde soort gevoel los bij de websitebezoeker.

Groen

Groen werkt kalmerend en straalt natuur en wijsheid uit. Daarnaast kun je groen gebruiken om rust en orde uit te stralen. Duurzame producten hebben vaak een groene huisstijl. Ook hebben websites met een groene kleur een betrouwbare uitstraling. 

Geel

Geel is een hele krachtige kleur. Alhoewel de kleur voor zon en vrolijkheid staat, kan het je websitebezoekers ook afschrikken. Gebruik de kleur dus verstandig en maak het niet te fel. Geel staat overigens ook voor communicatie en positief denken. Een kleur die veel positieve emoties los kan maken dus. Omdat het zo’n krachtige kleur is, doe je er wel verstandig aan het met mate in te zetten.

Oranje

Oranje staat voor vriendschap. en creativiteit. Het is een vrolijke kleur die je ook in kunt zetten bij belangrijke punten op je website. Zo werken oranje buttons het beste als je wilt dat iemand actie onderneemt. Oranje koopknoppen geven dus het beste resultaat. Je kunt oranje ook inzetten om enthousiasme opwekken. Dat kan al door het minimaal in te zetten.

Bruin

Bruin staat voor warmte en de natuur. Het straalt betrouwbaarheid over. Deze kleur wordt dan ook vaak gebruikt bij koffie producten, natuurlijke- en houtproducten. Bruin is heel geschikt om te gebruiken in je basis, zodat je het niet per se als hoofdkleur hoeft in te zetten. Je kunt de kleur namelijk heel makkelijk combineren met andere kleuren.

Stuur een e-mail!

Wil jij een website laten maken door een webdesignbureau? Met kleuren die helemaal bij jou passen? Stuur me een mailtje.

Algemeen
UX WEBDESIGNBUREAU DRAWING MONKEY

Design is our way of life