Welke website maakt jouw bedrijfswensen en dromen waar?

Kosten voor het maken van een WordPress website

Als jij een website wilt (laten) maken wil je natuurlijk weten hoeveel je er precies voor neer moet leggen. De kosten voor het maken van een website verschillen enorm. Het ligt dan ook vooral aan jouw specifieke wensen en de doelen die je voor je bedrijf en website hebt bepaald. Want hoe meer functionaliteiten je nodig hebt, hoe meer betaalde plugins je bijvoorbeeld moet aanschaffen. Ik vertel je in deze blog waar je allemaal op moet letten en hoeveel budget je ongeveer nodig hebt.

Let op! Alle genoemde prijzen in deze blog zijn ongeveer* en vanaf* prijzen. Check het zelf ook even bij de aanbieder voordat je iets aanschaft.

Inhoud

Alle kosten voor het maken van een nieuwe website

Een website is onmisbaar als ondernemer, je wilt ten slotte iets moois hebben staan om je potentiële klanten naar door te verwijzen. Maar dat betekent ook dat je kiest voor extra maandelijkse vaste lasten, want voor een website heb je het volgende nodig:

De bovenste 2 heb je sowieso nodig (domeinnaam en hosting), maar kun je al rond de 10 euro per maand regelen. De rest is optioneel, maar zorgt er wel voor dat je ook echt sales haalt uit je nieuwe website. Dat is namelijk geen garantie zodra je er eentje maakt of laat maken. Mijn grootste tip is dan ook om eerst te kijken naar je doelen en vervolgens te bepalen wat je nodig hebt. Je kunt uiteindelijk altijd nog uitbreiden. Start dus eerst met je hosting en domeinnaam. Hieronder een aantal goede opties:

Kosten voor de tools van je website

Als je toe bent aan het uitbreiden van je website kun je investeren in extra tools. Deze betaal je jaarlijks of maandelijks, dus kijk goed naar of het aansluit bij je doelen. Heel veel gratis plugins kunnen namelijk al veel voor je vindbaarheid en zichtbaarheid doen. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld de plugin Yoast voor mijn SEO, en heb ik de betaalde opties van deze plugin niet nodig. Door de gratis versie te gebruiken en wekelijks te bloggen heb ik ervoor gezorgd dat ik op meerdere zoektermen bovenaan in Google scoor.

Omdat SEO voor de lange adem is vind ik het belangrijk meerdere manieren te hebben voor meer websiteverkeer. Daarom zijn onderstaande opties wat mij betreft interessanter om in te investeren:

Wil je aan de slag met een online cursus? Je cursus kun je aan je website koppelen, zodat je deelnemers eerst laat betalen en ze vervolgens worden doorgestuurd naar je leeromgeving. Dan kun je gebruikmaken van de volgende tools: 

Kosten voor het laten maken van een website

Hier is eigenlijk geen standaard antwoord voor. Er zijn heel veel Webdesigners die voor veel verschillende prijzen een website voor je kunnen maken. Het ligt heel erg aan: je wensen, hoeveel functionaliteiten je nodig hebt, of je zelf al een huisstijl hebt of die ook laat ontwerpen, of je zelf je teksten schrijft, je eigen foto’s aanlevert, of je SEO optimalisatie voor Google wilt en of je het onderhoud erbij laat doen. Zoals je ziet komt er heel veel kijken bij het laten maken van een website. En onthoudt; goedkoop is duurkoop. Als je een laag budget hebt kun je beter investeren in een website template, omdat je dan zelf je content en alles plaatst en dus ook meteen snapt hoe alles werkt (als je er eentje koopt met handleidingen).. en je zit niet aan hoge kosten van een Webdesigner vast. De Webdesigner rekent namelijk zijn/haar werkuren in het pakket.

Vind je een Webdesigner die een kwalitatieve website voor je maakt en daar een prijs voor vraagt onder de 750 euro? Dan weet je eigenlijk al dat de kwaliteit niet heel hoog zal liggen. Dit komt omdat een goede Webdesigner de tijd zal moeten nemen, en die tijd is niet gratis. Of je hebt met een startende Webdesigner te maken die vooral portfolio materiaal aan het verzamelen is. Ook daarbij zou ik eerder investeren in een template. Een template is namelijk ook heel makkelijk uit te breiden. Zo heb ik zelf inmiddels al 4 keer mijn website kleuren aangepast en had je in jouw geval dus 4 keer een Webdesigner moeten inschakelen voor wijzigingen. Dat gaat aardig in de prijs zitten. Over het algemeen kun je onderstaande prijzen aanhouden:

Eigenlijk kun je het zo zien: alles wat tijd kost om uit te voeren kost geld. Voor jou als je het zelf doet en voor je Webdesigner als je het laat doen. Houd er dus rekening mee dat je voor elke extra functie/wens zal moeten bijbetalen. Een website in elkaar zetten from scratch is erg tijdrovend, dus dat is ook waar je uiteindelijk voor betaalt.

Zelf onderhouden of uitbesteden

Bovenop bovenstaande prijzen is het verstandig om rekening te houden met het onderhouden van je website. Dit kun je prima zelf doen! Maar is wel iets wat je maandelijks in moet plannen. Denk aan het updaten van WordPress, je thema en je plugins. Hierbij geldt alleen wel dat er altijd een mogelijkheid is dat er iets kapot gaat op je website. Je hebt nou eenmaal te maken met externe partijen (plugins). Laat je je website onderhouden door een Webdesigner? Dan kun je een abonnement aanschaffen voor vanaf 15 euro ongeveer. 

kosten voor het maken van een website

Optionele uitbreidingen voor automatiseren

Om het jezelf een stuk makkelijker te maken kun je tools gebruiken om te automatiseren. Denk aan een nieuwsbrief en mailfunnels, maar ook betaalsystemen zodat je digitale producten kunt verkopen. Daar kun je onderstaande tools voor gebruiken:

Alles bij elkaar opgeteld zijn het flink wat extra maandelijkse kosten, maar het verdient zichzelf uiteindelijk allemaal weer terug. Ik zou niet meer zonder plug & pay en mollie kunnen namelijk omdat ik er ook automatische incasso en termijnbetalingen meer regel. (nooit meer factuurherinneringen sturen naar klanten) Kijk dus naar je handmatige taken en hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Misschien is het voor jou ook heel gunstig om bovenstaande tools te gebruiken.

kosten voor het maken van een website

Pro's en cons van het laten maken van een nieuwe website

Als jij liever met je handen werkt, met klanten bezig bent en een flinke digibeet bent, zie je het waarschijnlijk niet zitten om zelf je website te maken. Maar als je het vooral niet ziet zitten omdat je niet weet hoe je er eentje moet maken, raad ik je nogmaals aan gebruik te maken van een website template. Die van mij komen met uitgebreide handleidingen en tutorials! En zijn super makkelijk uit te breiden. Neem een kijkje via onderstaande knop.

Webdesignbureau nieuwsbrief
NU METEEN AAN DE SLAG MET jE WEBSITE? Download dan mijn gratis SEO e-book

Download je gratis e-book ‘hoger in Google in 7 stappen’ en ga actief aan de slag met je vindbaarheid. Zo kun je al binnen 3 maanden veel beter zichtbaar worden en starten met een stabiele omzet via je website.