Leeromgeving maken

Een leeromgeving geeft jou meer omzet en je klanten meer kennis

Wat is een leeromgeving

Een leeromgeving kun je ook wel een leerplatform of online cursus noemen. Een omgeving waar je jouw kennis en ervaring deelt. Een leeromgeving kan overigens ook een omgeving zijn waar je online trainingen of workshops geeft. Het is vaak alleen te bereiken door middel van persoonlijke inloggegevens, tegen betaling. 

Je kunt er zelf dus een hogere omzet door krijgen op een semi passieve manier. Als jij je cursus al klaar hebt hoef je je alleen nog te focussen op het vinden van deelnemers. Ook geeft een online leeromgeving je de mogelijkheid je meer te verdiepen in je ideale klant. Je deelt jouw kennis, maar kunt ook meteen feedback vragen aan je cursisten.

Voordelen van een leeromgeving

Alhoewel er veel voor de hand liggende voordelen aan een leeromgeving zitten, zal ik hier toch een aantal noemen 😉 

Zoals ik al eerder aangaf hoef je maar 1 keer echt te investeren in een online cursus. 1 keer je tijd en moeite goed steken in de content en de opzet, en vervolgens volop verkopen. Dat zorgt voor passief inkomen. Naast je andere diensten en/of producten zorgt een leeromgeving dus voor een hogere omzet. 

Daarnaast kun je altijd upsellen bij een leeromgeving. Begin bijvoorbeeld met een low budget aanbod met minder content om vervolgens meer te verkopen aan dezelfde deelnemers. Deze klant kent jou al dus is de drempel veel lager dan bij iemand waarbij het vertrouwen nog niet is opgebouwd.

Ook is een leeromgeving heel fijn om je klant de kennis te geven die jij in je bezit hebt, zonder veel extra vragen te moeten beantwoorden of alles zelf stap voor stap uit te moeten leggen. Dat doe je heel handig via je voorgebouwde cursus. Op deze manier kun je wellicht je prijzen iets lager houden dan in een 1 op 1 traject en kun je alsnog veel waarde bieden.

Leeromgeving

Waar maak je het in

Een leeromgeving kun je naar mijn mening het beste in WordPress maken. Dit in combinatie met Learndash. Deze twee zijn makkelijk aan elkaar te koppelen en heel gebruiksvriendelijk. Ook kun je eventueel gebruikmaken van een WordPress template. Dan hoef je niet zelf vanaf nul te beginnen.

Hier nog wat andere opties:

Hoeveel kost het laten maken

Het is goed om van te voren te bedenken wat je zelf wilt doen en wat je allemaal wilt laten doen. Ga je bijvoorbeeld zelf alle content en inhoud van je cursus aanleveren? Of wil je ook de teksten laten schrijven? Heb je zelf al een huisstijl of wil je die ook laten ontwerpen. Allemaal extra opties die samen bepalen wat de prijs wordt voor het laten maken van je online cursus.

Gemiddeld kost het laten maken van een leeromgeving tussen de 800-1500 euro. (excl btw) Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Mijn advies is om het wel meteen vanaf het begin goed aan te pakken. bezuinig niet op je design en gebruiksvriendelijkheid. 

De overige kosten zijn de kosten die aan het platform vastzitten. Dus bijvoorbeeld de kosten van Huddle voor je abonnement of kosten voor Learndash als je uitgebreidere opties wilt. Check je offertes altijd op het maandelijkse tarief wat je moet betalen. Dit is namelijk niet altijd nodig.

leeromgeving

Het verkopen van je leeromgeving

Je leeromgeving is af? Top! Dan kun je nu aan de slag met het promoten en verkopen. Misschien ook wel de lastigste fase, want je wilt natuurlijk wel genoeg deelnemers voor je cursus. Als het goed is heb je je doelgroep al onderzocht voor de content van je cursus, dus weet je wie je moet targetten. Kijk waar je ideale klant aanwezig is (social media of blogs) en promoot het daar. Of start een advertentie op facebook en instagram. Kijk wat voor jou werkt. 

Vergeet vooral niet de voordelen van je cursus te highlighten en aan te geven dat jij de problemen van je doelgroep oplost met de inhoud van je online leeromgeving. Benadruk waarom ze in jou moeten investeren.

Jouw doelgroep

Zoals ik nu meerdere keren heb aangegeven is je doelgroep het allerbelangrijkste. Jij maakt je training voor iemand.. en deze iemand moet zich meteen aangesproken voelen bij het zien van je cursus. Sluit daarnaast ook de vormgeving en customer journey aan op je ideale klant. Dat is hoe je de beste resultaten gaat behalen ook met klanten die al deelnemen. tevreden deelnemers zorgen voor positieve mond-tot-mond reclame.

Je cursus organisch vindbaar maken

Natuurlijk maak je een landingspagina aan om je online cursus/ leeromgeving op te verkopen. Deze landingspagina wil je goed vindbaar maken voor je doelgroep. Dat kan via betaalde advertenties maar je kan het ook door middel van SEO doen. Op een organische manier veel bezoekers trekken naar je website. En het mooie is, als je eenmaal goed vindbaar bent ga je daar volop de vruchten van plukken. SEO is eigenlijk ook de beste marketing investering die je kunt doen. Wil je zelf leren hoe je dit aanpakt? Volg dan mijn online SEO cursus. Ik leer je tijdens 10 modules hoe je ook op de korte termijn meer bezoekers krijgt.

Stuur een e-mail!

Wil jij een online leeromgeving laten maken? Stuur me dan een mailtje. Ik kan het al binnen een maand live zetten voor je.

Algemeen
UX WEBDESIGNBUREAU DRAWING MONKEY

Design is our way of life