Long tail keywords zijn langere zoektermen van minimaal 3 woorden, waar minder zoekvolume op zit, maar ook minder concurrentie. Je kunt er dus op korte termijn hoog mee scoren. En het lagere zoekvolume is ook minder erg omdat je doelgroep er waarschijnlijk wel tussen zit. De bezoekers die via long tail keywords op je website komen hebben een grotere kans je echte klant te worden.
Geschikte long tail keywords zoeken
De eerste stap is het zoeken van geschikte long tail keywords. Hier heb je verschillende SEO tools voor. Een lijstje tools die je kunt gebruiken voor je zoekwoordenanalyse:
- Ubersuggest
- Keywordplanner van Google
- SE ranking
- Semrush
Deze tools kun je beperkt gratis gebruiken, behalve de keywordplanner van Google. Die kun je altijd gratis inzetten. Bij Semrush krijg je 10 gratis zoekopdrachten per dag als je een account bij ze aanmaakt. En Ubersuggest geeft 3 gratis pogingen.
Voer eerst een doelgroepanalyse uit zodat je weet wat de problemen van je ideale klant zijn en waar ze een oplossing voor zoeken. Dan kun je rondom deze onderwerpen gerichte zoektermen zoeken. Kijk ook naar de woorden die je doelgroep gebruikt en vraag eens rond in je omgeving welke woorden ze in Google gebruiken.
Verschil tussen long tail keywords en mid- en short tail
De meeste mensen zijn sneller geneigd voor de short tail keywords te gaan omdat daar het meest op gezocht wordt. De hele brede zoekwoorden zoals ”sjaals” of ”tuinieren”. Hele brede zoekwoorden hebben als nadeel dat ze een hele grote doelgroep aantrekken. Daar hoeft niet per se je klant tussen te zitten. Je moet daarom harder werken op je website om ze te overtuigen.
Ook heb je bij long tail keywords het probleem dat je veel langer moet wachten tot je zichtbaar wordt. Het kan zelfs een jaar duren als je een woord kiest waar veel concurrentie op zit. Daarom is het verstandig een goede combinatie te maken tussen long tail, mid tail en short tail.
Bij short tail maak je dus gebruik van 1 woord. Een breed woord die het onderwerp omschrijft. Bij mid tail gebruik je minimaal 2 woorden om het onderwerp te omschrijven, dus bijvoorbeeld: tuinspullen kopen. Dit kunnen maximaal 3 woorden zijn. Want alles meer dan dat vormt zich eigenlijk al als zin. En bij een zin als zoekterm maak je gebruik van long tail keywords.
Long tail keywords voor je blogs
Bij SEO gaat het er ook om dat je regelmatig met je website bezig blijft. Probeer bijvoorbeeld minimaal 2 keer in de maand een nieuwe blog te plaatsen. Google geeft de voorkeur aan websites die minimaal elke 14 dagen hun website updaten. Anders blijf je dus altijd achteraan de rij aansluiten en worden je concurrenten wel met hoge posities beloond.
Bloggen is goed voor je vindbaarheid maar ook voor de band met je doelgroep. Niet iedereen zal meteen bij z’n eerste bezoek op je website klant van je worden. Maar als ze meer over jou kunnen lezen en over wat je doet, heb je sneller kans op connectie. Daarom geef ik ook altijd advies aan mijn klanten om hun eigen woorden in blogs te gebruiken. Het is helemaal niet nodig om foutloos Nederlands te schrijven. Mensen willen zaken doen met mensen. Het maakt je alleen maar meer ‘relatable’.
Een zoekwoordenanalyse is goed om te kijken waar je over kunt bloggen, maar je kunt ook kijken naar je veelgestelde vragen. Waar krijg je veel mails over van nieuwe en bestaande klanten? Schrijf daar een blog over. Dan heb je weer input voor op je website en heb je straks minder mail en belverkeer omdat je iedereen naar je blogs kunt verwijzen. Als je een veelgestelde vraag beantwoord kun je daarin dus ook gebruikmaken van longtail keywords. Lekker specifiek voor een specifieke doelgroep.
Andere pijlers van SEO
Niet alleen je zoekwoorden zijn belangrijk, SEO heeft nog 2 andere pijlers die voor hoge rankings zorgen. Content, autoriteit en techniek zijn de 3 belangrijke onderdelen waar je je op zou moeten richten. Dus als je je long tail keywords hebt verwerkt op al je pagina’s, kun je aan de slag met het regelen van backlinks. Kwalitatieve externe websites die naar jou verwijzen. Dat kunnen gastblogs zijn, collega’s of klanten. Probeer deze wel organisch te regelen in plaats van dat je er veel koopt.
De techniek van je website is ook heel belangrijk, omdat bijvoorbeeld de snelheid van een website een factor is bij het bepalen van je ranking door Google. Goed dus om te kijken naar de werking van je website en wat je hier nog aan kunt verbeteren. Je kunt gebruikmaken van de plugin WP rocket om je snelheid te optimaliseren en je kunt je afbeeldingen allemaal verkleinen zodat die minder laadtijd nodig.
‘dode’ linkjes zijn ook redenen voor Google om je strafpunten te geven. Dus check even of je linkjes op je website hebt die het niet meer doen.
SEO optimalisatie
Er komt dus redelijk wat kijken bij het optimaliseren van je website en het is goed om rekening te houden met de tijd die je erin moet investeren. SEO is voor de lange adem, dus verwacht geen mega veranderingen binnen een maand. Maar als het eenmaal loopt is het echt de moeite waard.
Wil je alles leren over SEO? Dan is mijn online SEO cursus misschien wel wat voor je. Je leert hoe je je doelgroep echt bereikt en hoe je meer uit je website haalt.
Ik hoop je daar te zien!
2 gedachten over “Long tail keywords”