Welke website maakt jouw bedrijfswensen en dromen waar?

Menustructuur van je website

De menustructuur van je website is een belangrijk onderdeel wat er zelfs voor kan zorgen of iemand vroegtijdig je website verlaat. Zonde! Het is belangrijk omdat dit het punt is waar vandaan je bezoeker wilt navigeren en weer terug wilt kunnen komen naar andere belangrijke informatie. Je bezoekers zijn lui en willen alles zo snel en simpel mogelijk kunnen vinden. Help ze daarbij, want anders ben je ze kwijt. Je bezoekers en dus ook je potentiële klanten.

Menustructuur

Menustructuur inrichten voor je doelgroep

Je menustructuur kun je inrichten op basis van wat jouw doelgroep fijn vindt en nodig heeft. De snelle informatie die ze nodig hebben en de informatie die jij wilt dat ze lezen. Want met een goede klantreis bepaal jij welke stappen iemand op je website zet. Precies zoals dat ook hoort op jouw eigen website. Want daarmee bepaal jij eigenlijk ook of iemand wel of geen contact met je opneemt.

Ongeacht welke doelgroep jij hebt, zijn er sowieso een aantal hoofditems in een menu die echt onmisbaar zijn. De pagina’s waar de meeste websitebezoekers als eerste naar zoeken. Hier een rijtje met belangrijke pagina’s:

  • Home
  • Over mij
  • Diensten/werken met mij
  • Een pagina voor je traject of andere hoofddienst
  • Portfolio of tarieven
  • Eventuele gratis te downloaden items of reviews
  • Contact

Zorg in ieder geval dat je home, over jou en je contactpagina tussen je hoofditems zitten. Dit is waar mensen als eerste naar zoeken. In ieder geval de mensen die oprecht geïnteresseerd zijn en al in het proces zitten van kopen. Maar let op dat je maximaal 7 hoofditems aanhoudt in je hoofdmenu. Dit zorgt voor overzicht en duidelijkheid. Anders geef je je websitebezoeker keuzestress en kiezen ze uiteindelijk helemaal niks. Zo snel kun je al iemand kwijtraken.

En als je een shop hebt wil je die natuurlijk ook in je menu. Die krijgt dan een plek in je menu in plaats van bijvoorbeeld reviews. Reviews kun je overal tussen blokken teksten op je website plaatsen of als dropdown pagina.

Menustructuur voor overzicht

Zoals ik dus net aangaf zijn 7 items voldoende en de max aan pagina’s in je hoofdmenu. Dan kun je je overige pagina’s als subitem onder die hoofditems plaatsen. Dus dat ze als dropdown worden getoond. Houd ook dit weer duidelijk en overzichtelijk. Het is belangrijk dat je duidelijke namen geeft aan je menu items. Iemand moet meteen in 1 oogopslag kunnen zien wat de inhoud van die pagina is.

Heb je toch veel meer items die je in je menu wilt plaatsen? maak dan naast dropdown items ook een 2de menu aan. Die kun je bijvoorbeeld helemaal rechtsboven je website plaatsen. Dat zie je bij webshops ook vaak. Daar staat dan bijvoorbeeld je contactpagina in, account en winkelmandje. Maar daar kan eventueel ook een over mij of over ons in worden geplaatst. Als die pagina’s allemaal maar bovenin je website te vinden zijn, want minder dan 50% van websitebezoekers scrollt überhaupt.

De gebruiksvriendelijkheid van je website

Je menustructuur is onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid op je website. Het telt daardoor ook mee voor je SEO en dus je ranking in Google. Als jouw website een zooitje is en onoverzichtelijk is, verlies je bezoekers. Google ziet dit als slechte klantenservice en beoordeeld jouw website daarom met een lagere score. Kijk dus naar de algehele gebruiksvriendelijkheid van je website en hoe jouw menustructuur daarbinnen past.

Test je website zelf vooral ook door naar een random pagina te gaan en vanaf daar naar home te verplaatsen binnen 1 klik. Lukt dat? En naar je contactgegevens? Kun je al je belangrijke informatie binnen max 2 kliks vinden? Als het antwoord nee is dan heb je nog wat werk te verrichten.

Mobiele versie

Je mobiele versie is belangrijk omdat waarschijnlijk een groot deel van je bezoekers jouw website via hun telefoon bekijkt. Je website moet dus ook mobile responsive zijn. Dat betekent dat je formulieren ook op mobieltjes goed in te vullen moeten zijn, je teksten goed leesbaar en je menustructuur goed in elkaar. Want waarschijnlijk is je menu te breed om op dezelfde manier als op desktop te tonen. Maak er daarom een hamburger menu van zodat het duidelijk is dat het een menu is en je lay out overzichtelijk is.

Hogere omzet en meer vrije tijd

Een kwalitatieve website met een sterke menustructuur zorgt uiteindelijk zelfs voor een hogere omzet en meer vrije tijd. Wil jij jouw website ook optimaliseren of heb je er nog geen één? Dan denk ik graag met je mee. Stuur me een mailtje, dan plannen we een vrijblijvende afspraak in.