Online marketingfunnel

Een online marketingfunnel brengt jou onder de aandacht bij de juiste mensen

Wat is een online marketingfunnel?

Een online marketingfunnel is een soort trechter die je gebruikt om je doelgroep van de ene naar de andere fase te laten bewegen. Door de funnel leert jouw potentiële klant jou en je bedrijf goed kennen en zorg je voor verbinding.

Zomaar een funnel opzetten heeft helaas geen zin. Het gaat je alleen iets opleveren als je het baseert op de juiste gegevens. Waaronder je websitegegevens door middel van Google Analytics en klantgegevens zoals voorkeuren en behoeften.

Hoe ziet een funnel eruit?

Een online marketingfunnel kan op verschillende manieren opgezet worden, maar de basis komt eigenlijk altijd op hetzelfde neer. Het is belangrijk dat je kijkt naar de behoeften van je klant oftewel je buyer persona. Daarom raad ik je aan eerst te starten met het maken van een persona zodat je precies weet hoe die van jou eruit ziet. Tot in detail! 

De fases van een marketinfunnel:

Awareness: In deze fase start je met het aantrekken van nieuwe bezoekers/potentiële klanten naar je website of landingspagina. Dit doe je door bijvoorbeeld SEO of SEA.

Consideration: De bezoekers die je ontvangt wil je natuurlijk omzetten naar klanten. Door emailmarketing en remarketing via SEA zorg je dat je lead geconverteerd wordt.

Retention: Je hebt je klant binnengehaald, nu wil je extra service verlenen. Stuur bijvoorbeeld een enquete voor klanttevredenheid of een mail waarin je om feedback/review vraagt.

Loyalty: In de laatste fase zorg je dat je kopers fans worden. Mensen die jouw bedrijf promoten bij anderen. Dit kun je doen door e-mailmarketing of een affiliate programma waarbij zij een percentage krijgen over het bedrag dat ze voor jou verkopen.

online marketingfunnel

Gebruiksvriendelijkheid

Een online marketingfunnel werkt alleen als hetgeen waar ze belanden gebruiksvriendelijk is. Je website of landingspagina dus! Als die al niet naar tevredenheid werkt heb je een hele kleine kans dat je resultaten uit je funnel gaat halen. Hier wat punten waar je op kunt letten:

Aansluiting met je ideale klant

Een online marketingfunnel bouw je op basis van de wensen en behoeften van je ideale klant. Het is daarom belangrijk dat je weet wie je wilt bereiken. Op basis van die gegevens bouw je je landingspagina of richt je je website in. Je gebruikt de taal van je doelgroep, benoemd problemen waar ze mee worstelen en probeert aansluiting te vinden/maken. Stel jezelf deze vragen over je ideale klant:

online marketingfunnel

Het bouwen van een effectieve online Marketingfunnel

De eerste stap voor het bouwen van een effectieve online Marketingfunnel is het verkrijgen van bezoekers op je website of landingspagina. Dat doe je dus door SEO of SEA in te zetten. Eventueel kun je daar ook social media advertenties voor inzetten. SEO is hetgeen waar de meeste tijd in gaan zitten, maar ook wat je het meeste op gaat leveren als je het goed aanpakt. Want als je eenmaal goed vindbaar bent, blijf je daar de vruchten van plukken. 

Start daarom met een goede zoekwoordenanalyse om vervolgens je website helemaal SEO proof te maken.

Meten is weten

Je wilt natuurlijk weten of je online marketingfunnel goed werkt. Als het minder goed werkt wil je weten waar dat dan aan ligt. Op die manier kun je de funnel optimaliseren. Het meten kun je via Google Analytics doen. Daarin zie je precies hoe je webpagina’s presteren. Als je bouncepercentage bijvoorbeeld hoog is, kun je de teksten en structuur aanpassen. Ook kun je in Google analytics onderzoeken via welk middel je de meeste bezoekers ontvangt en of dat dus door je funnel komt of niet.

Google search console kun je gebruiken om je SEO te meten. Daarin zie je precies op welke woorden je bezoekers je website binnenkomen en welke pagina’s het meest worden bezocht via Google.

Blijven optimaliseren

Een website is eigenlijk nooit af.. blijven optimaliseren dus! Want door je website en funnel te blijven meten weet jij constant waar verbeterpunten liggen en leer je je doelgroep ook steeds beter kennen. Zo wordt het op de lange termijn steeds makkelijker om leuke nieuwe klanten te krijgen via je funnel.

Stuur een e-mail!

Kom je er niet uit of ben je benieuwd hoe ik jouw marketingfunnel zou aansluiten aan je website? Stuur een mail, dan sparren we even.

Algemeen
UX WEBDESIGNBUREAU DRAWING MONKEY

Design is our way of life