Welke website maakt jouw bedrijfswensen en dromen waar?

SEO webdesign

Een seo webdesign zorgt ervoor dat je website helemaal SEO proof is en jou mooie resultaten oplevert. Zoekmachineoptimalisatie heeft 3 belangrijke pijlers; content, techniek en autoriteit. Als je die 3 pijlers helemaal goed hebt, ga je sowieso verschil zien in je ranking. En hoe jouw webdesign daaraan kan bijdragen? Daar vertel ik je hier meer over.

SEO webdesign

Beginnen met SEO webdesign

De allereerste stap bij het maken van een website, is het bepalen van je doelen. Dus dat geldt ook voor een SEO webdesign. Je gaat bedenken wat voor resultaten je met de website wilt behalen. Nieuwe klanten? Meer tijd? Meer gemak? Kan allemaal.

Op basis van je doelen richt je je website in. Je voert daarom eerst een doelgroepanalyse uit, zodat je weet wie jouw ideale klant is. Dat wordt meegenomen in het bepalen van je huisstijl. Zo kun je kleuren kiezen waarmee je een gevoel opwekt bij je bezoeker. En dat gevoel zorgt ervoor dat je verbinding maakt. Energetisch design wordt dat ook wel genoemd.

Zodra je de doelen weet kun je aan de slag met het indelen van je lay out. Voor een SEO webdesign is het heel belangrijk dat je rekening houdt met duidelijkheid en overzicht. Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk onderdeel van search engine optimization.

Een duidelijke navigatie in je SEO webdesign

Onder gebruiksvriendelijkheid valt ook de navigatie van je website. Je bezoeker moet zich makkelijk en snel kunnen bewegen op je website. Alle belangrijke informatie moet eigenlijk binnen 3 seconden te vinden zijn. Daarom is je hoofdmenu ook onderdeel van je SEO webdesign.

Zorg dat je maximaal 7 hoofditems in je menu hebt staan. Daar kunnen dan nog wel onder subitems onder vallen, maar hoe meer hoofditems je plaatst, des te onoverzichtelijker het wordt. En dat wil je niet, want zo raak je bezoekers kwijt. Belangrijk items in je menu:

  • Home
  • Over mij
  • Diensten
  • Contact

Dan ligt het verder nog aan wat voor soort bedrijf je hebt natuurlijk, want als je een webshop runt wil je ook je shop tussen je hoofditems hebben. En als je een designer bent is het handig om je portfolio er tussen te plaatsen. Maar zorg in ieder geval dat bovenstaande 4 items zichtbaar zijn.

Wat ik nog heel veel tegenkom is dat de contactpagina verstopt zit ergens op de website. Dat is voor niemand leuk. Als iemand moet zoeken naar een manier om contact met je op te nemen, heb je een grote kans dat dat niet gebeurt.

Alt tags achter je afbeeldingen

Een ander belangrijk onderdeel van SEO webdesign is het plaatsen van alt tags achter je afbeeldingen. Dit zie je niet aan de voorkant, maar hiermee vertel je Google waar je afbeelding over gaat. Bij alt tag plaats je het zoekwoord van de pagina. Dus niet een hele zin maar alleen het woord waar je op gevonden wilt worden.

Heb je heel veel afbeeldingen op de pagina? Zorg dan dat je ook wat synoniemen plaatst. Als je overal je zoekwoord achter zet lijkt het alsof je aan het spammen bent. Google kan je daar strafpunten voor geven waardoor je wat posities achteruit gaat.

Zoekwoorden plaatsen

SEO webdesign gaat ook over het plaatsen van je zoekwoord op je pagina’s. Voor elke pagina op je website heb je een ander zoekwoord nodig. Maar het is belangrijk dat je gehele website over 1 onderwerp/thema gaat. Op die manier is het heel duidelijk voor Google om te zien waar je website over gaat.

Mijn advies is om ook woorden te kiezen waar minder zoekvolume op zit en minder concurrentie. Met die woorden krijg je dus ook minder bezoekers maar heb je wel kans om sneller gevonden te worden. En waarschijnlijk ook nog door je doelgroep, omdat dit mensen zijn die heel specifiek hebben gezocht op een onderwerp. De mensen die je wilt dus.

Dit gaat dan vaak om longtail keywords. De zoektermen met meerdere woorden. Bijvoorbeeld; ‘lange mouwen shirt’. Ik weet met die zoekterm precies wat ik zoek en ben ook al toe aan het kopen ervan. Op longtail keywords kun je al binnen een paar weken gevonden worden. Verschilt dan wel nog per branche.

De techniek achter je website

Om je website goed vindbaar te houden, moet de techniek achter je website ook goed in elkaar zitten. Dit betekent onder andere dat je website snel moet laden. Dat is namelijk ook een onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid van je website. Maar dus ook een pijler van SEO.

Daarnaast is het goed om broken links in de gaten te houden. Linkjes die het niet meer doen op je website. Ook dit kan zorgen voor een lagere ranking als je teveel kapotte linkjes hebt staan.

Een aantal andere onderdelen van de SEO techniek die je kunt checken:

  • Is je website mobile responsive?
  • Werken je formulieren goed?
  • Werken al je afbeeldingen nog?
  • Hoe zit je website structuur in elkaar?
  • Is je website indexeerbaar?
  • Is je website veilig?

SEO webdesign is dus niet alleen design, het is voor een groot deel ook de techniek achter je website.

Zelf met SEO aan de slag

SEO kun je heel goed zelf doen, als je er maar genoeg tijd voor hebt. Het kan ook heel goed zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan kan het handig zijn alle informatie op 1 plek te hebben. En die heb ik voor je! Volg mijn online SEO cursus en zorg er zelf voor dat je binnen 3 maanden vindbaar wordt.

Meer informatie lees je via onderstaande knop.