Een sitebuilder gebruiken

Een sitebuilder gebruik je voor het maken van een nieuwe website. Ga jij je eigen nieuwe website maken maar heb je niet veel ervaring met coderen? Dan is het fijn om een sitebuilder te gebruiken. Met een sitebuilder kun je heel makkelijk je website in elkaar zetten door al voor geprogrammeerde blokken te gebruiken. Deze hoef jij alleen maar te slepen naar waar jij het mooi vindt staan. Vaak kun je ook hele templates gebruiken. Dan hoef je echt alleen het minimale nog aan te passen. Let wel op dat je dus niet een hele unieke website aan het bouwen bent. Hieronder een rijtje sitebuilders.

een sitebuilder gebruiken

WIX

Iedereen die een beetje research heeft gedaan naar het bouwen van een website is WIX wel tegengekomen. Bij WIX kun je heel makkelijk je eigen website bouwen. Makkelijk, maar niet súper uitgebreid. Niet super uitgebreid, maar je kunt wel gebruikmaken van veel WIX templates. Zoveel dat het misschien wat lastig kiezen is in het begin. Dat is meteen een goed punt, want als je eenmaal een template hebt gekozen is het lastig switchen naar een andere als je later toch iets anders wilt. (lastig, maar eigenlijk bedoel ik onmogelijk) WIX websites werken over het algemeen wel snel, dus dat is al top voor je gebruiksvriendelijkheid en SEO. (search engine optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie) Je hebt overigens helemaal geen technische kennis nodig om WIX te kunnen gebruiken.

Squarespace

Het leuke aan Squarespace is dat je uitgebreidere opties hebt dan WIX. En dan heb ik het voornamelijk over de vormgeving en lay out. Ben je lekker creatief? Dan kun je dus beter voor Squarespace kiezen. Het is daarentegen wel ietsje minder gebruiksvriendelijk dan WIX. Je moet dus wel wat geduld hebben in het begin bij het bouwen. Als je nog nooit een website hebt gebouwd, ga je dit niet 1,2,3 in elkaar zitten binnen deze sitebuilder.

Nog een bekende sitebuilder; Jouwweb

Yes, ook van Jouwweb heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord. Binnen Jouwweb kies je ook voor templates en het plaatsen/verschuiven van blokken. Een simpele builder, en dat bedoel ik ook qua design. Je hebt duidelijk minder opties dan bij bijvoorbeeld WIX qua templates. De sitebuilder is wel heel gebruiksvriendelijk en je kunt binnen no time een website in elkaar zetten. Ik raad je alleen deze builder te gebruiken bij de wat simpelere websites. Als je een website wilt met uitgebreide functionaliteiten is deze builder minder geschikt. Een goede voor beginners dus!

Jimdo

Jimdo is een leuke sitebuilder als je zelf niet heel veel wilt aanpassen. Jij geeft aan waar je de website voor wilt gebruiken, Jimdo geeft je een template en klaar. (als het ware) Je kunt je nieuwe website via deze sitebuilder niet écht helemaal tot 1000% tevredenheid maken. Als je dus meer wilt dan wat plaatjes en tekst. Prima dus voor een website die je bijvoorbeeld als visitekaartje gebruikt met voornamelijk info, maar veel minder geschikt voor een website die ook echt wat moet opleveren.

De sitebuilder van Strato

Strato staat voornamelijk bekend als hostingprovider, maar je kunt ook gebruikmaken van de sitebuilder als je echt beginnend bent. Laat ik als eerst noemen dat deze hostingprovider niet bekend staat om de snelle websites. Bij ons webdesignbureau hebben we ook websites ondergebracht bij Strato, maar deed dat onze SEO rankings niet veel goeds. Ook kregen we minder aanmeldingen op landingspagina’s waar we er nu veel meer hebben sinds we bij Vimexx zitten.

Oke door naar de sitebuilder. Deze is makkelijk te gebruiken en als je er toch niet uitkomt kun je de interactieve hulpfunctie van Strato inzetten. Ook kun je ze trouwens altijd mailen en krijg je redelijk snel reactie. Ook fijn. Helaas is de sitebuilder verder niet heel uitgebreid en flexibel. Zo kun je de header bijvoorbeeld niet echt aanpassen qua indeling, wat jammer is. Dit betekent dat je niet per se een hele unieke homepage kunt maken. Binnen de sitebuilder heb je trouwens ook geen optie om een blogpagina te maken. Ook jammer. Al met al, een prima sitebuilder maar niet geschikt als jouw nieuwe website een groot project is.

een sitebuilder gebruiken

Waar ligt de voorkeur?

Vooropgesteld dat WordPress altijd mijn voorkeur zal hebben vanwege de mogelijkheden, vind ik de Squarespace het meest interessant. De vele (design)opties zijn daarin doorslaggevend. Maar zoals gezegd zal ik altijd iedereen aanraden een nieuwe website in WordPress te bouwen. Zoek een goede hostingprovider op, installeer WordPress en maak desnoods gebruik van een pagebuilder. Hier heb je ook veel keuze in; Elementor, Divi, Beaver Builder etc. Want daarmee kun je ook met blokken slepen, maar tegelijkertijd een hele unieke lay out maken. Ook kun je deze altijd heel makkelijk weer verwijderen of switchen naar een andere zonder gedoe. Wil je hier hulp bij? Kijk dan of je jouw website wilt laten maken in plaats van dat je alles zelf doet.

Stuur een e-mail!

Webdesignbureau Drawing Monkey gebruikt geen sitebuilders, maar page builders bij het maken van een nieuwe website. Benieuwd wat er voor jou gemaakt kan worden? Stuur een mailtje.

We reageren altijd binnen twee werkdagen

Algemeen
UX WEBDESIGNBUREAU DRAWING MONKEY

Design is our way of life