Welke website maakt jouw bedrijfswensen en dromen waar?

Klant aan het woord:
Stress bij je hond herkennen

Net als mensen ervaren honden in bepaalde situaties stress. En net als bij mensen kan dit voor nare gezondheidsgevolgen zorgen als dit te lang speelt of in te grote mate aanwezig is. Daarom goed om het gedrag van je hond te onderzoeken en ervoor te zorgen dat je de signalen tijdig oppakt.

 

De volgende symptomen kunnen signalen van stress zijn bij je hond:

  • Hijgen continu
  • Trillen door angstig te zijn
  • Onrustig zijn tijdens situaties
  • Geen rust kunnen vinden
  • Janken & overmatig blaffen
  • Reactiviteit naar mens & dier

Elke hond kan anders reageren in een stressvolle situatie. Dit merk je bijvoorbeeld tijdens het uitlaten als jouw hond angst heeft voor andere honden. Hij kan zich zenuwachtig gedragen en de honden willen vermijden, maar hij kan ook agressief worden en wild gaan blaffen. Het is dan ook belangrijk je hond goed te leren kennen zodat jij in ieder geval voorbereid bent op een dergelijke reactie.

Oorzaken van stress

  • Het gevoel van geen vrijheid te hebben/opgesloten zitten
  • Pijn
  • Angst voor bijvoorbeeld andere honden
  • Onzeker gevoel
  • Verlatingsangst
  • Hard lawaai zoals vuurwerk
  • Drukke omgeving
  • Vervelende ervaringen uit het verleden

Zoals je ziet zijn er veel verschillende prikkels die voor stress kunnen zorgen. Hoe vaker een specifieke situatie zich voordoet, hoe vaker je bepaald gedrag zult zien bij je hond. En alhoewel bovenstaande oorzaken veelal buitenshuis plaatsvinden, zijn er ook genoeg situaties in huis die voor stress kunnen zorgen. Denk maar aan ruzie in de buurt van je hond, stem verheffen richting je hond en je hond te veel alleen laten. Hij kan zich dan eenzaam voelen en te weinig beweging krijgen. Als dit te lang en te vaak gebeurt kan hij chronische stress ontwikkelen.

De stress bij je hond verminderen

Als eerst zal je de oorzaak bij jouw hond moeten ontdekken. Er zijn namelijk meer dan genoeg stappen die je kunt zetten als je hond angst heeft voor andere honden of als hij zich eenzaam voelt. Je kunt dan een gericht plan maken om je hond te trainen of in het geval van eenzaamheid, voor vervanging te zoeken als je zelf niet thuis kunt zijn.

Honden hebben daarnaast voldoende beweging nodig voor hun gezondheid, wat meteen ook voor vermindering van stress zorgt. Doe je dit in de vorm van spelen, komen er meteen gelukstofjes vrij waardoor je aan de band met je hond werkt en hij (en jij) gelukkiger wordt.

Beweegt jouw hond al veel, is er genoeg tijd voor spelen maar ervaart hij nog veel stress? Dan kun je nog werken aan het creëren van een veilig gevoel bij je hond. Dat doe je onder andere door je hond een plaats aan te bieden waar hij kan rusten en slapen. Na iedere activiteit zorg je voor rust op de prikkels te verwerken voor je hond. Zo wordt er stress vermindert.

Hondentraining

Een andere manier om stress te verminderen is het aan de slag gaan met je hond. Iets anders gaan doen, zijn aandacht op iets geheel anders dan de prikkel laten focussen, kan zijn stress level op dat moment verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door te spelen in een angstige omgeving. Maar vooral te gaan kijken naar specifieke mentale en fysieke uitdagingen, die jouw hond waarschijnlijk tekort komt om zijn natuurlijke behoeftes te vervullen en zich voldaan te voelen!

Wil je meer weten over gedragsproblematieken en hoe je dit kunt oplossen met jouw hond? Neem dan een kijkje op mijn website: https://www.letsgo-outside.nl/
GRATIS adviesgesprek via mijn website mogelijk!

Elisah Stassen

Let’s go outside hondencoaching / hondentrainer