Welke website maakt jouw bedrijfswensen en dromen waar?

User experience

De user experience is wat een bezoeker op je website ervaart. Dus eigenlijk gaat het om de gebruiksvriendelijkheid van je website op gebied van de klantreis, je functionaliteiten en zelfs je design. Alles wat het bezoeken van jouw website tot een positieve en fantastische ervaring maakt. Hier kun je zelf heel veel aan doen, dus ik geef je alvast wat tips om mee te starten.

user experience

De user experience op basis van je ideale klant

De user experience op je website baseer je natuurlijk op je ideale klant. Dat is nodig omdat je wilt dat je bezoeker klant bij je wordt. En dat gebeurt niet zomaar. Je bezoeker wilt zich goed voelen bij het zien van je pagina’s, het lezen van je teksten én het kunnen vinden van je informatie bijvoorbeeld. Want als jij alleen al je contactgegevens verborgen hebt, ben je alweer 1 punt verwijderd van een hoge tevredenheid op je website.

Voer dus eerst een doelgroepanalyse uit zodat je erachter komt wat voor soort websitebezoekers je ideale klanten zijn. Zijn het mensen die keuzes baseren op reviews of op gevoel? Zijn ze op zoek naar snelle informatie? Of hebben ze veel feiten nodig? Allemaal belangrijke informatie om te hebben om een geschikte en effectieve klantreis in elkaar te zetten. De klantreis die ervoor gaat zorgen dat je bezoeker contact met je opneemt.

User experience in je klantreis

Eigenlijk behoren heel veel onderdelen van je website tot de klantreis die jij uitstippelt voor je bezoekers. Hier een rijtje tips die je kunt uitvoeren:

  • Plaats alle belangrijke informatie bovenaan je pagina’s
  • Zorg dat je introtekst to the point informatie bevat, zodat iemand weet waarvoor die bij jou kan zijn en wat jij aanbiedt
  • Sluit de introtekst af met een krachtige call to action knop
  • Plaats kwalitatieve afbeeldingen
  • Plaats maximaal 7 hoofditems in je hoofdmenu voor overzicht
  • Zorg dat je menu goed zichtbaar en vindbaar is (geen hamburger/toggle menu op desktop)
  • Plaats kopjes/headers boven alinea’s tekst
  • Plaats je contactpagina in je hoofdmenu of je contactgegevens bovenaan je pagina’s
  • Sluit al je pagina’s af met een duidelijke call to action knop
  • Plaats voldoende reviews op je hele website

Dit zijn vrij standaard tips die op alle soorten websites toegepast kunnen worden. Maar dit is zeker niet de volledige lijst voor een effectieve klantreis. Als jij effectief wilt verkopen op je website, doe je er goed aan een deep dive te doen in je doelgroep en je website er goed op aan te sluiten. Maar wees ook niet bang om jezelf te zijn en jezelf te laten zien op je website. Dat is ook onderdeel van de user experience.

Website optimalisatie

Wat nog meer bij website optimalisatie hoort is het uitstralen van je eigen kracht en energie. Daarmee zorg je voor verbinding met je bezoeker. Die verbinding zorgt ervoor dat iemand sneller contact met je opneemt. En niet alleen dat, je hebt ook nog kans op een snellere JA in je salesproces en gesprekken. Waar je normaal gesproken iemand nog moet overtuigen, hoef je dat echt veel minder te doen als iemand al een goed gevoel bij je heeft. Hoe mooi als je daar je website voor kunt inzetten? Daar betaal je toch al voor maandelijks of jaarlijks. Tijd om die maximaal in te zetten en voor je te laten werken.

En als je het optimaliseren ook maximaal wilt inzetten, ga je je natuurlijk ook op je SEO focussen. Zorgen dat je website goed vindbaar wordt in Google. SEO optimaliseer al je pagina’s dus en zorg dat je overal je zoekwoord op de juiste manier hebt verwerkt. Dan trek je de mensen aan die bij je passen en zorg je met je user experience dat ze klant bij je worden.

Nazorg voor je klanten

De klantreis stopt niet bij het binnenhalen van klanten. Ook de nazorg is belangrijk. Houd je contact met je klanten zodra het project is afgerond? Vraag je om reviews? Stuur je een enquete om te kijken waar ze wel en niet tevreden over zijn? Kijk naar hoe je ook dit proces kunt optimaliseren zodat het onderdeel wordt van je user experience.

Gebruiksvriendelijkheid en een hogere omzet

Jouw user experience en dus je gebruiksvriendelijkheid gaan zorgen voor een hogere omzet. Want hoe fijner het is om jouw website te bezoeken, hoe sneller je bezoekers klant worden en hoe meer positieve mond-tot-mond reclame je krijgt. Ook zullen bezoekers sneller terugkomen voor bijvoorbeeld het lezen van je blogs of je nieuwsbrief.

Wil jij je website optimaliseren? Stuur me een mailtje, dan sparren we even.