On page SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het richt zich op het optimaliseren van de elementen binnen je eigen website om je positie in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Maar wat houdt het precies in, en hoe kun je on page SEO gebruiken om je website écht te laten opvallen? In deze blog leer je alles over on-page SEO, inclusief handige tips en antwoorden op veel gestelde vragen. Heb je daarna nog vragen? Stuur me een mailtje!
Wat is On page SEO?
On-page SEO (ook wel on-site SEO genoemd) staat voor het optimaliseren van individuele webpagina’s om hoger te scoren in zoekmachines en meer relevante bezoekers aan te trekken. Potentiële klanten die echt bij je passen dus. Het draait om alles wat je op je eigen website kunt beïnvloeden: van content tot technische aspecten.
Denk hierbij aan:
- Kwalitatieve content: Het schrijven van waardevolle, relevante en geoptimaliseerde teksten. Stel jezelf de vraag; beantwoord ik alle mogelijke vragen die iemand kan hebben over dit onderwerp?
- Technische optimalisatie: Bijvoorbeeld snelle laadtijden, mobielvriendelijkheid en gebruiksvriendelijke URL-structuren en geen dode linkjes.
- Interne links en structuur: Hoe makkelijk is je website te navigeren voor bezoekers én zoekmachines? Dit geldt natuurlijk voor op desktop en op mobiele apparaten. Zorg dat je website gebruiksvriendelijk is en dat je bezoeker te zien krijgt wat hij verwacht te zien bij het klikken op een bepaalde knop.
Waarom is on page SEO belangrijk?
On page SEO is de basis van je zichtbaarheid in zoekmachines. Zelfs de meest creatieve marketingcampagnes hebben weinig effect als je website technisch niet op orde is of als de content niet aansluit bij wat je doelgroep zoekt.
Voordelen van on page SEO:
- Betere zoekmachineranking: Een goed geoptimaliseerde pagina wordt sneller en hoger gerankt.
- Meer organisch verkeer: Je trekt bezoekers die écht geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Ook kun je bezoekers aantrekken die al in de koopfase zitten door woorden te gebruiken als ‘kopen’, ‘huren’, ‘bestellen’.
- Verbeterde gebruikerservaring: Bezoekers blijven langer op een overzichtelijke, snelle en relevante website. Ook heb je een grotere kans op het terugkeren van bezoekers die bij hun eerste bezoek niet klaar zijn om tot actie over te gaan.
- Hogere conversies: Relevante content leidt tot meer verkopen, inschrijvingen of contactaanvragen.
De belangrijkste elementen van on page SEO
Hier zijn de meest belangrijke onderdelen van on-page SEO en hoe je ze kunt optimaliseren:
- Kwalitatieve content
Content is koning, maar alleen als het waarde toevoegt aan de bezoeker. Zoekmachines houden van relevante, originele en goed geschreven content.
- Hoe maak je sterke content?
- Focus op de intentie van de gebruiker: Wat wil je publiek écht weten?
- Gebruik trefwoorden strategisch: Laat je zoekwoord terugkomen in de titel, koppen (H1, H2), eerste alinea, en de meta titel en description.
- Schrijf lange en gedetailleerde artikelen: Artikelen van 1.500-2.000 woorden ranken vaak hoger.
- Voeg multimedia toe: Gebruik afbeeldingen, video’s en infographics om je content boeiender te maken. Zorg alleen wel dat dit geen zware bestanden zijn omdat dit invloed kan hebben op de laadtijd van je pagina’s. Je rankt dan lager en bezoekers zijn sneller weg.
2. SEO titels en meta descriptions
De titel en meta description zijn het eerste wat gebruikers zien in de zoekresultaten. Een pakkende titel trekt meer bezoekers. Ook tellen de woorden op deze plekken mee voor je ranking.
- Tips voor een goede SEO titel:
- Gebruik je hoofdzoekwoord vooraan in de titel.
- Houd de titel onder de 60 tekens.
- Voeg actiegerichte woorden toe, zoals “Ontdek”, “Leer” of “Hoe”.
- Meta description tips:
- Beperk de tekst tot 155 tekens.
- Beschrijf wat de gebruiker kan verwachten.
- Voeg een call to action toe, zoals “Lees meer” of “Probeer gratis”.
3. URL Structuur
Korte en duidelijke URL’s ranken beter in Google en maken het makkelijker voor bezoekers om te begrijpen waar een pagina over gaat.
- Goede URL’s:
- Zijn kort en krachtig: Bijvoorbeeld www.jouwsite.nl/on-page-seo.
- Bevatten het zoekwoord.
- Gebruiken geen overbodige woorden of cijfers.
4. Optimaliseer Koppen (H1, H2, H3)
Structuur is essentieel voor zowel gebruikers als zoekmachines. Gebruik koppen om je tekst logisch op te delen.
- H1: De hoofdtitel van je pagina (één per pagina).
- H2 en H3: Subkoppen die je content verder opdelen.
Tip: Voeg zoekwoorden toe aan de koppen, maar houd het natuurlijk. Stel je scrollt alleen even snel door je pagina heen, kun je dan zien op welk zoekwoord jij probeert te ranken? Is dat een nee, dan kun je het zoekwoord nog meer verwerken.
5. Interne Links
Interne links zorgen voor een betere navigatie op je website en helpen zoekmachines de structuur van je website te begrijpen.
- Hoe gebruik je interne links?
- Link naar relevante pagina’s binnen je website.
- Gebruik beschrijvende ankerteksten, zoals “Lees meer over on page SEO”.
- Overdrijf niet: 2-5 interne links per pagina is meestal voldoende. 1 is over het algemeen te weinig.
6. Mobielvriendelijkheid
Met de mobiele first index van Google is het belangrijk dat je website perfect werkt op smartphones. Ook heb je waarschijnlijk een grote groep mensen die je website eerder op mobiel bekijkt dan op desktop.
- Gebruik een responsive design.
- Test je site met de Google mobile friendly test.
- Check je formulieren, lettertypes en grootte, kleuren en afbeeldingen op je mobieltje. Wat je voor desktop kiest aan design ziet er soms op mobiel niet goed uit.
7. Pagina snelheid
Bezoekers en zoekmachines houden van snelle websites. Trage laadtijden leiden tot hogere bounce rates en slechtere rankings.
- Hoe verbeter je de snelheid?
- Optimaliseer afbeeldingen door ze te comprimeren.
- Gebruik een snelle hostingprovider.
- Minimaliseer JavaScript en CSS.
- Maak gebruik van een cache plugin zoals WProcket.
8. Alt teksten voor afbeeldingen
Zoekmachines kunnen afbeeldingen niet ‘zien’, maar alt teksten geven ze context.
- Beschrijf kort en duidelijk wat er op de afbeelding te zien is.
- Voeg relevante zoekwoorden toe als het logisch is.
- Als je je zoekwoord toevoegt, maak er dan geen hele zinnen van
Veelgestelde vragen over on page SEO
- Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet van on page SEO?
On-page SEO kan snel effect hebben, soms al binnen een paar dagen. Voor echte resultaten, zoals betere rankings en meer verkeer, moet je rekenen op 3-6 maanden. Het hangt dan natuurlijk ook af van de hoeveelheid concurrentie en de zoekvolume wat op de termen zit die je gekozen hebt.
- Wat is het verschil tussen on page en off page SEO?
- On page SEO: Alles wat je binnen je eigen website optimaliseert, zoals content, technische aspecten en interne links.
- Off page SEO: Alles buiten je website, zoals linkbuilding, social media en gastbloggen.
Je hebt beide onderdelen nodig als je goed wilt ranken binnen zoekmachines en maandelijks een hoge flow aan bezoekers wilt.
- Hoe belangrijk zijn zoekwoorden tegenwoordig?
Zoekwoorden blijven belangrijk, maar Google begrijpt nu beter de intentie achter een zoekopdracht. Focus niet alleen op zoekwoorden maar ook op gerelateerde termen en natuurlijke taal. De kwaliteit van je content wordt steeds belangrijker dus wees volledig op je pagina’s en deel waarde.
- Kan ik on page SEO zelf doen?
Ja! On page SEO is toegankelijk voor beginners, maar vereist wel consistentie en aandacht voor details.
Het gevoel van een goede SEO score
Het voelt super goed om te zien dat je harde werk wordt beloond met hogere rankings en meer bezoekers. Met on page SEO bouw je niet alleen aan een beter vindbare website, maar ook aan meer vertrouwen bij je doelgroep. Door SEO heb je de kans om jezelf als expert te profileren.
Conclusie: On page SEO is de basis van jouw online succes
Door aandacht te besteden aan elk onderdeel van on page SEO van content tot technische optimalisaties, creëer je een website die niet alleen zoekmachines, maar ook je bezoekers blij maakt. En dat is precies wat je wilt: tevreden bezoekers die blijven terugkomen én converteren!
Ga aan de slag met deze tips, houd minimaal 6 maanden vol en je zou goed verschil moeten kunnen merken. Wees ook niet bang kritisch naar je content te kijken en ga maandelijks bloggen. Door minimaal 2 keer per maand een nieuwe blog van rond de 1000 woorden te plaatsen zorg je ervoor dat je sneller omhoog schiet in zoekmachines.