Een website goed laten presteren, zowel voor gebruikers als zoekmachines, vraagt om constante analyses en gerichte aanpassingen. Om dit goed te kunnen doen heb je website analyse tools nodig. Deze tools helpen bij het meten van de prestaties van je website, het fixen van errors, en het vinden van kansen voor optimalisering. In deze blog laat ik je de beste website analyse tools zien, geef ik gedetailleerde tips om ze te kunnen gebruiken en laat ik je de kosten per tool zien.
Waarom is website analyse belangrijk?
Voordat ik je de website analyse tools laat zien is het belangrijk om te begrijpen waarom website analyse zo belangrijk voor je business is:
1. Je krijgt inzicht in bezoekersgedrag: Begrijp hoe gebruikers door je website navigeren, welke pagina’s veelbezocht zijn, en waar ze afhaken en snel je website verlaten.
2. SEO-optimalisatie: Website analyse helpt je bij het identificeren van problemen die jouw website een lage SEO score geven, zoals trage laadtijden van je pagina’s of linkjes die het niet meer doen.
3. Conversie-optimalisatie: Door het analyseren van bezoekersgedrag kun je aanpassingen doorvoeren die leiden tot meer aanvragen en kopers, bijvoorbeeld door je website nóg gebruiksvriendelijker te maken en de klantreis simpeler in te stellen voor je bezoeker.
Google Analytics
Prijs: Helemaal gratis!
Google Analytics is een veel bekende en waarschijnlijk ook de meest gebruikte website analyse tool ter wereld. Via deze analyse tool kun je bizar veel gegevens vinden, van verkeersbronnen tot gebruikersgedrag en conversies. Zo zie je precies hoe iemand op je website binnenkomt, welke pagina’s ze bezoeken en hoe lang ze zijn blijven hangen.
Belangrijkste functies:
– Verkeer analyseren: Kom erachter waar je bezoekers vandaan komen (zoekmachines, social media, direct verkeer, e-mailmarketing, etc.).
– Gebruikersgedrag: Zie welke pagina’s het meest worden bezocht en waar gebruikers afhaken en weer wegklikken.
– Doelen instellen: Je kunt doelen instellen om bijvoorbeeld conversies of aankoopprocessen te volgen. Deze kun je linken aan o.a. advertenties.
Tips voor gebruik:
– Gebruik segmenten om specifieke groepen gebruikers te analyseren, zoals mobiele bezoekers of nieuwe gebruikers.
– Maak speciale dashboards voor snel inzicht in belangrijke statistieken.
Google Search Console
Prijs: Ook helemaal gratis
Google Search Console toont jou scores van je website in de zoekresultaten in Google. Super handig als je maandelijks wilt bijhouden hoe je scoort op bepaalde zoektermen en wat je autoriteitsscore is.
Belangrijkste functies:
– Zoekverkeer analyseren: Bekijk via welke zoektermen bezoekers naar je website komen.
– Indexering controleren: Controleer of je pagina’s goed worden geïndexeerd door Google. Dit kan je score namelijk flink beïnvloeden.
– SEO-fouten opsporen: In search console vind je waarschuwingen over mobiele gebruiksvriendelijkheid, laadtijd en andere technische errors.
Tips voor gebruik:
– Controleer maandelijks je rapporten op foutmeldingen en waarschuwingen om problemen snel op te lossen. Hoe korter je de error hebt staan hoe beter voor je score.
– Gebruik de URL-inspectietool om te controleren of Google je meest recente wijzigingen heeft geïndexeerd.
Hotjar
Prijs: Gratis tot $99 per maand voor uitgebreide functies.
Hotjar is een mooie tool om de gebruiksvriendelijkheid op je website te analyseren. Het geeft je inzicht in hoe bezoekers je website gebruiken via heatmaps en screenshots. Zo weet je waar bezoekers allemaal op klikken en tot hoe ver ze op een pagina scrollen.
Belangrijkste functies:
– Heatmaps: Onderzoek welke onderdelen van je pagina’s het beste bevallen bij je bezoekers.
– Opnames van sessies: Bekijk hoe individuele bezoekers door je website bewegen.
– Enquêtes en feedbackformulieren: Krijg directe feedback van je website gebruikers zodat je gerichte aanpassingen kunt doorvoeren.
Tips voor gebruik:
– Gebruik heatmaps om te zien of je call-to-action knoppen wel voor doorkliks zorgen en op de juiste plekken staan.
– Analyseer de opnames van gebruikerssessies om te zien waar gebruikers je website verlaten en hoe je de klantreis kunt optimaliseren.
Ahrefs
Prijs: Vanaf $99 per maand.
Ahrefs is een van de fijnere SEO tools op de markt en biedt uitgebreide functies voor het analyseren van je website’s backlinks (linkjes vanuit andere websites naar die van jou), zoekwoorden en concurrentie. Zo kun je heel gericht aan je vindbaarheid werken en weet je precies wat je moet aanpassen.
Belangrijkste functies:
– Backlink-analyse: Bekijk welke websites naar jouw website linken en of deze zelf wel een goede score hebben in Google. (anders heb je er niet veel aan)
– Zoekwoordonderzoek: Zoek naar waardevolle zoektermen die je kunt gebruiken op je pagina’s.
– Concurrentie-analyse: Onderzoek hoe je concurrenten hun SEO-strategieën hebben aangepakt.
Tips voor gebruik:
– Gebruik de site audit functie om technische fouten op te sporen die je een lagere score kunnen geven in Google.
– Gebruik de backlink checker om te zien welke websites naar jouw content linken zodat je op de hoogte blijft van je linkbuilding.
Screaming Frog
Prijs: Gratis voor het basisplan, £149 per jaar voor de volledige versie met uitgebreidere functies.
Screaming Frog is een programma dat je helpt bij het crawlen van je website, zodat Google er een score aan koppelen en het vinden van technische fouten, zoals linkjes die het niet meer doen, ontbrekende meta-tags en gekopieerde teksten en afbeeldingen.
Belangrijkste functies:
– Crawl je website: Vind SEO-fouten zoals 404-pagina’s (pagina’s die niet meer werken of bestaan) en ontbrekende titels/H1 kopjes bovenaan je pagina’s.
– XML-sitemaps genereren: Maak sitemaps die je kunt uploaden naar Google Search Console.
– Analyseer pagina’s: Screaming Frog geeft gedetailleerde informatie over elke pagina op je website, zoals laadtijden en metadata. Zo weet je precies waar je nog werk aan de winkel hebt.
Tips voor gebruik:
– Gebruik de website analyse tool om broken links te vinden en op te lossen om je score in Google hoog te houden. Je kunt ook speciale 404 pagina’s aanmaken met een aangepaste boodschap.
– Analyseer je metadata om ervoor te zorgen dat elke pagina geoptimaliseerde titels en beschrijvingen heeft voor SEO. (dus je zoekwoorden erin verwerkt)
Website analyse tool GTmetrix
Prijs: Gratis te gebruiken, $14.95 per maand voor uitgebreide functies.
GTmetrix is een handige website analyse tool voor het analyseren van de snelheid en prestaties van je website. Het biedt rapporten over wat je kunt verbeteren om je laadtijden te versnellen.
Belangrijkste functies:
– Snelheidsrapporten: Rapporten voor een gedetailleerde analyse van je website’s laadtijd.
– Prestatietests: Test je website vanaf verschillende locaties zodat je ook weet of je website internationaal goed werkt.
– Aanbevelingen: Concrete tips om je laadtijd te verbeteren.
Tips voor gebruik:
– Voer maandelijkse tests uit om te zorgen dat je website altijd goed en snel presteert.
– Verbeter je laadtijd door de stappen en tips van GTmetrix te volgen, zoals het optimaliseren (verkleinen) van je afbeeldingen.
Veelgestelde vragen over website analyse tools
1. Hoe kies ik de juiste website analyse tool?
Dit hangt van je website doelen af. Als je je wilt richten op SEO, is een tool zoals Ahrefs of Google Search Console eigenlijk wel onmisbaar. Voor het analyseren van UX en gebruikersgedrag kun je Hotjar en Google Analytics gebruiken. Deze zijn ook voor beginners goed te gebruiken.
2. Moet ik betalen voor website analyse tools?
Veel tools hebben een gratis versie die waarmee je basisfuncties kunt gebruiken. Als je uitgebreidere analyses wilt uitvoeren, kun je ervoor kiezen te investeren in de premium lidmaatschappen. Als je ze veel gebruikt is een investering die zichzelf terugverdiend.
3. Hoe vaak moet ik mijn website analyseren?
Het is een goed idee om je website maandelijks te analyseren. Zeker als je veel Marketingacties hebt lopen zoals advertenties en je veel tijd besteedt aan SEO bloggen.
Wil je nog meer leren over het optimaliseren van je website voor een constante flow van klanten? Neem dan een kijkje bij mijn mini website training.