Website check

Een website check op je SEO, gebruiksvriendelijkheid en conversie

Wat is een website check

Met een website check kun je uitzoeken hoe de basis van je website eruitziet. Haal jij bijvoorbeeld geen nieuwe klanten uit je website? Of wordt je website überhaupt niet goed bezocht? Dan kan je door de check zien waar dat precies aan ligt. Dit is overigens ook na een paar jaar goed om te doen. Een website gaat eigenlijk maar gemiddeld 3 jaar mee voordat je aan een re-design toe bent, maar tussendoor checken is altijd goed. Zie het als onderhoud van je website.

Belangrijkste onderdelen om je website check op te doen

Je SEO, gebruiksvriendelijkheid en conversiepercentage zijn onderdelen die onmisbaar zijn bij de website check. Waarom? Omdat deze 3 onderdelen ervoor zorgen of jij wel of geen sales uit je website gaat halen.

Deze hoofditems hebben ook weer subitems waar je op kunt letten en wat je kunt meten. Denk bijvoorbeeld aan de structuur van je website, kleuren die je gebruikt en de snelheid van het laden. Allemaal onderdelen die jou kunnen onderscheiden van je concurrent. Deze onderdelen maken uiteindelijk ook het verschil tussen een visitekaartje en een salesmachine.

Als jij ooit je website hebt laten maken of er zelf veel tijd en energie in hebt gestoken, wil je dit uiteraard ook weer kunnen terugverdienen. Bedenk daarom wat je persoonlijke doelen zijn voor de check voordat je start.

website check

Hoe staat je SEO ervoor

Om bezoekers op je website te krijgen moet je het onder de aandacht brengen bij je doelgroep. Dit kun je doen door te adverteren of bijvoorbeeld je social media accounts actief te houden. Een andere mooie manier voor veel bezoekers is het inzetten van SEO. Aan de slag met je zoekmachineoptimalisatie dus.

Je website SEO optimaliseren vergt wat tijd en energie, maar betaalt zichzelf dubbel en dwars uit zodra jij beloond wordt door Google met een mooie hoge ranking. Want niet alleen ben je goed te vinden door je ideale klant, jouw positie 1 op pagina 1 geeft jou ook een expert status. Dit maakt het weer makkelijker om uiteindelijk je product of dienst te verkopen aan je bezoeker.

Wil je je verdiepen in SEO? Dan is mijn online SEO cursus een goed idee. Daarin vertel ik je in 10 modules hoe je binnen 3 maanden goed vindbaar wordt. Heb je weinig tijd? Dan kun je je SEO natuurlijk ook uitbesteden.

Kijk daarom tijdens de website check hoe de SEO van jouw website eruit ziet en of hier nog kansen liggen.

Vind jouw bezoeker je website gebruiksvriendelijk

Is jouw website gebruiksvriendelijk? Dat vind jij waarschijnlijk wel. Wat je bezoeker vindt is belangrijker, dus ga je daarin verdiepen. In de website check kijk je naar je lay out, de klantreis, je call to action knoppen en je hoofdmenu. Onderschat vooral dat laatste niet. Is jouw menu niet overzichtelijk? Dan raak je een hoop bezoekers kwijt.

Bedenk vooral bij de check: ‘zien mensen wat ze verwachten zien’, ‘is alle informatie snel te vinden’ en ‘zijn mijn teksten leesbaar’.

De gebruiksvriendelijkheid is trouwens ook een belangrijk onderdeel van SEO. Als dit niet goed in elkaar zit krijg je ook geen hoge ranking van Google.

website check

De snelheid van je pagina’s

Nog zo’n mooie voor je SEO én je conversie. Een snelle website wordt gewaardeerd door Google maar vooral ook door je bezoekers. Wist je dat 0,3 seconde langer laden al zorgt voor het vertrek van een aantal van je bezoekers? Mensen hebben geen geduld.. Waar jouw website lang over laden doet, heeft je concurrent alle informatie al getoond. Een gemiste kans dus.

Bij de website check kun je kijken naar je afbeeldingen. Als deze niet onder de 1MB zijn, kost het je website te veel moeite om te laden. Zorg dat je je afbeeldingen eerst verkleind voordat je ze op de pagina plaatst.

Daarnaast zijn sliders een echte killer voor je snelheid, te veel plugins en een trage hosting. Het is dus goed om hier ook een extra check op te doen.

Je conversiepercentage verhogen

Tijdens de website check kun je kijken naar het bouncepercentage van je pagina’s. Op welke pagina’s heb je snelle verlaters? Kijk ook naar de gemiddelde tijd op de pagina. Het kan zijn dat je teksten hier niet helemaal aansluiten bij wat je bezoeker zoekt.

De check kun je ook doen op je customer journey. Welke klantreis heb jij uitgestippeld voor je bezoeker? Komt die wel overeen met jouw ideale klant? Kijk bijvoorbeeld naar wat voor type websitebezoeker jouw ideale klant is. Heeft hij/zij feiten nodig of veel extra informatie? Of zijn reviews en afbeeldingen vooral bijvoorbeeld? Allemaal belangrijke vragen om je conversiepercentage te verhogen.

Let bij die journey ook op je knoppen. Op elke pagina zou je moeten beginnen en eindigen met een actieknop. Jij vertelt je bezoeker waar ze naartoe moeten. Bezoekers zijn lui, ze willen niet te veel opties maar ze willen ook zeker niet hoeven zoeken. Een call to action knop bepaalt of iemand wel of niet verder kijkt op je website en of hij/zij wel of geen contact met je onderneemt.

Meten via Analytics en Search Console

Bij een website check wil je een meting doen om te zien hoe het er nu voor staat. Hier kun je analytics en search console voor gebruiken. Je ziet welke pagina’s het meeste worden bekeken, via welke zoekwoorden bezoekers binnenkomen en hoeveel bezoekers je gemiddeld per dag/week/maand hebt.

Het is natuurlijk ook leuk om na je optimalisatie opnieuw te kunnen meten. Dan weet je of je werkzaamheden aan je website mooie resultaten opleveren.

Gratis check laten doen

Wil jij een website check doen maar geen idee hoe je moet beginnen? Of misschien heb je er geen tijd voor. Dan help ik je graag! Stuur me een mail met je website, dan voer ik een gratis check voor je uit. Ik kan je dan ook meteen vertellen wat er te verbeteren valt en wat ik voor je kan betekenen.

 

Algemeen
UX WEBDESIGNBUREAU DRAWING MONKEY

Design is our way of life