Deze 5 stappen voor je website proces volgen helpt je om op een makkelijkere en relaxte manier aan een kwalitatieve website te komen. Ook als je een website laat maken door een Webdesigner, is het fijn om te weten wat er komen gaat en wat jij zelf moet doen binnen het proces. Dat maakt de samenwerking ook een stuk fijner. Een goede voorbereiding is het halve werk en zo zorg je ervoor dat je nieuwe website sneller live kan.
Website proces stap 1
Eigenlijk is de eerste stap in het website proces, het zoeken naar een goede Webdesigner. Kan zijn dat je het echt graag zelf wilt maken, maar mijn advies is om dat alleen te doen als je de kennis ook echt hebt. Anders kost je het super veel tijd om alles uit te zoeken en ook dan zal de kwaliteit niet op hetzelfde niveau liggen als bij een Webdesigner met veel ervaring en (technische) kennis.
Maak het jezelf dus makkelijker door dit deel van je bedrijf uit te besteden. Betekent niet dat je faalt, maar dat je inziet dat jouw kwaliteiten ergens anders liggen. Dat jij jouw tijd wilt besteden aan onderdelen van je bedrijf waar je wel energie van krijgt. Plus je gunt jezelf waarschijnlijk een kick ass nieuwe website. Dan is het logisch dat die gemaakt wordt door iemand met ervaring.
Kijk bij het zoeken naar een Webdesigner of Webdesignbureau, of de klik er is (super belangrijk) en of jouw doelen voor je website behaalt kunnen worden. Want dat zou de eerste vraag moeten zijn vanuit de persoon die je inschakelt. Je kunt ook portfolio’s bekijken of de designs aansluiten bij jouw smaak en je kunt natuurlijk kijken of de werkwijze van de persoon of het bureau bij jou past.
Check vooral ook via Google op woorden als ‘webdesign’ en ‘webdesignbureau’. Dat zijn dan webdesigners die verstand hebben van SEO.
Website proces met je Webdesigner
Als je eenmaal iemand hebt gevonden ga je het website proces in. De gemiddelde tijd voor het laten maken van een kwalitatieve sales website is drie maanden. Dit ligt er dan ook nog aan hoe snel jij zelf bent met feedback geven. Check ook even of jouw Webdesigner een max aan revisierondes heeft. Als dat er bijvoorbeeld drie zijn, mag jij maar drie keer aangeven waar je niet blij mee bent. Dat is niet handig.
De eerste stap samen met je Webdesigner is het vaststellen van jouw website doelen. Wat wil je bereiken? Daarna bespreek je je doelgroep, de deadline, vaste dagen dat er aan gewerkt wordt, feedbackmomenten, betaling en lancering.
Probeer al zoveel mogelijk informatie door te geven zodat er achteraf geen verrassingen zijn. De informatie over je doelgroep is ook nodig om een Webdesign te maken die aansluit bij jou, je bedrijf en je ideale klant. Dus hoe meer jij over die groep weet hoe beter.
Wat jij zelf kunt doen
Wat je dus zelf al kunt doen is het uitvoeren van een doelgroepanalyse. Wie wil je precies bereiken? Wees zo specifiek mogelijk want met te algemene informatie kun je niet zoveel. Het kiezen van een niche is dus ook juist heel goed. Je kunt dan ook specifieker zijn op je website waardoor je eerder als echte expert gezien wordt.
Daarnaast kun je aan de slag met het doorgeven van je favoriete kleuren zodat die meegenomen worden in je design, en aangeven wat je missie en visie zijn. Waar jouw bedrijf voor staat en wat je wilt uitstralen.
Naast het bepalen van je website doelen kun je ook alvast je teksten gaan schrijven (tenzij je dat ook laat doen) en bepalen welke foto’s je op de nieuwe website wilt. Kies vooral geen oude foto’s. Ook niet als dat het enige is wat je hebt, want het straalt precies uit wat je niet wilt. En dat is zonde van je hele nieuwe website. Laat nieuwe foto’s maken door een fotograaf, dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Het betaalt zichzelf echt weer terug zodra je een nieuwe klant binnenhaalt met je website.
Jouw persoonlijkheid verwerken
Een ander belangrijk punt in het website proces is het verwerken van jouw persoonlijkheid. Jouw energie en kracht uitstralen in je design. Daarmee zorg je voor een relaxt salesproces op je website en trek je mensen aan die echt bij je passen. De leukste samenwerkingen en klanten die bereid zijn te betalen voor jouw diensten. Onderschat dit deel dus niet want hiermee filter je de ongewenste klanten.
Kijk daarom of jouw Webdesigner jou goed genoeg kent en of jouw karaktereigenschappen in je design te zien zijn. Dat kan al zonder foto’s. Denk maar aan de kleuren die bepaalde gevoelens opwekken. Maar daar moet dus wel voldoende focus liggen vanuit je Webdesigner. Want zodra iemand een goed gevoel heeft op je website en al meteen een klik met je voelt zonder je gesproken te hebben, is de nieuwe samenwerking ook een feit. Je afvragen wanneer iemand klant wordt in plaats van of het gebeurt.
Is je website af? Vraag dan aan mensen in je omgeving of ze jou herkennen in je webdesign.
Een nieuwe website laten maken
Heb jij nog geen geschikte Webdesigner kunnen vinden? Mail me dan, dan plannen we een vrijblijvende afspraak in en vertel ik je over mijn website proces.