Welke website maakt jouw bedrijfswensen en dromen waar?

WordPress menu aanpassen

Je wordpress menu aanpassen kun je gelukkig heel makkelijk zelf doen. Er zijn alleen wel wat belangrijke onderdelen om rekening mee te houden. Je hoofdmenu is namelijk een factor in het succes van je website. Of iemand wel of niet blijft kijken en je andere pagina’s leest. Daarom lees je hier hoe je zelf je website kunt optimaliseren en een menu in elkaar kunt zetten die ook echt klanten oplevert.

Je WordPress menu aanpassen in je dashboard

Eerst het makkelijke deel. Je WordPress menu aanpassen doe je gewoon in je dashboard nadat je bent ingelogd. Aan de linkerkant in WordPress zie je in de balk ‘weergave’ staan. Als je met je muis daar overheen gaat zie je ‘menu’. Klik daarop. Nu kun je een naam aanmaken voor je menu en pagina’s naar rechts slepen. Dat zijn dan de pagina’s die je zichtbaar maakt in je menu.

Je kunt hier ook subpagina’s plaatsen zodat die als dropdown worden getoond in je menu. Klik op de pagina links zodat die rechts verschijnt, en sleep het onder een hoofdpagina. Sleep het iets naar rechts. je ziet dan dat het nu onder de hoofdpagina valt. Ben je klaar? Klik op opslaan.

wordpress menu aanpassen

Je WordPress menu aanpassen voor een hogere conversiepercentage

De eerste stap om je wordpress menu aan te passen was dus makkelijk omdat dat alleen kiezen en slepen was. Je gaat nu nadenken over een optimale menustructuur. Een heel belangrijk onderdeel voor je SEO, je gebruiksvriendelijkheid en de conversie op je website. Want als je hoofdmenu niet goed in elkaar zit, heb je een grote kans dat je bezoekers vroegtijdig vertrekken.

Mensen willen duidelijkheid, overzicht en vooral geen keuzestress. Daarom kun je beter maximaal 7 items in je menu plaatsen. Hier moet sowieso home, over jou, diensten en contact in. Diensten kun je ook werken met mij o.i.d. noemen. Wil je echt veel meer in je menu hebben? Plaats ze dan als subitems onder je hoofdpagina’s.

Noem home wel gewoon home, want startpagina of welkom of welke andere benaming ook, werkt gewoon niet goed. Ik zie bij veel websites nog dat de contactpagina niet in het menu wordt geplaatst, maar helemaal in de footer. Ook dit werkt niet. Een bezoeker heeft gemiddeld 3 seconden nodig om te besluiten of ze wel of niet blijft. Mensen die niet al je teksten willen lezen maar wel contact willen opnemen, moeten je contactgegevens in 1 oogopslag kunnen vinden. Maak het ze makkelijk.

Menustructuur

Een goede menustructuur bepalen is lastig, maar kan jou ook echt helpen bij het indelen van je gehele website en zelfs je gehele business. Want als je bijvoorbeeld verschillende diensten en producten verkoopt, kan het lastig zijn je focus te bepalen. Te bepalen wat je hoofddienst is en hoe je klanten daar naartoe leidt op je website en op je socials en andere uitingen.

Maak dus een lijstje met je diensten zodat je die kunt onderverdelen. Hetgeen waar je mensen naartoe wilt leiden is een hoofditem in je menu. Verkoop je producten? Plaats dan ook ‘shop’ in je menu. Die wil je niet verbergen als subitem.

Teveel subitems werkt trouwens ook niet. Ga je je wordpress menu aanpassen? Houd dan een maximum van 5 aan. Dan wordt de dropdown lijst niet super lang en kunnen je bezoekers alles nog duidelijk vinden.

wordpress menu aanpassen

Benaming van je pagina’s

Voor je SEO en dus je vindbaarheid is het heel belangrijk dat je de juiste benamingen in je menu gebruikt. Precies de omschrijving van de pagina en het liefst met een zoekterm. Dus een benaming waar bezoekers ook echt op zoeken in Google. Als jij bijvoorbeeld een stresscoach bent en je een pagina hebt voor je diensten, noem je die pagina stresscoaching. Dat is een zoekterm waar veel op gezocht wordt én die het onderwerp van de pagina perfect omschrijft. Geen poespas, je bezoeker weet precies wat er op die pagina te vinden is.

Een goede check voor je SEO is het kijken naar je URL’s. Zorg dat je zoekterm van de pagina ook in je permalink staat. Dan heb je meteen alles geoptimaliseerd.

Menu kleuren

Je menu een apart kleurtje geven kan heel mooi zijn voor het design van je website, maar kan ook als storend ervaren worden. Kies een menukleur met een contrasterende kleur voor je letters. Zorg dat alles heel goed te lezen is anders gaat het ten koste van je gebruiksvriendelijkheid en dus ook je SEO.

Hetzelfde geldt uiteraard voor je dropdownitems. Kies kleuren waarbij alles nog goed te lezen is, niet te fel zodat het niet afschrikt en verkeerde gevoelens opwekt, en een leesbaar lettertype. De grootte van je letters zijn daarbij ook belangrijk.

Check je menu ook op je mobiel zodat je weet of je toggle/hamburger menu functioneert en je items te lezen zijn.

Hulp nodig bij je menustructuur of toe aan een hele nieuwe WordPress website? Stuur me een mailtje. Ik denk graag met je mee.

1 gedachte over “WordPress menu aanpassen”

Plaats een reactie