Zoekwoorden kiezen

De juiste zoekwoorden kiezen voor je website zorgt voor meer klanten via Google.

Waarom moet je zoekwoorden kiezen?

Als je aan de slag gaat met je SEO is een zoekwoordenanalyse onmisbaar. Je gaat dan aan de slag met het het plaatsen van de juiste zoekwoorden op alle pagina’s van je website. 

Om dat te kunnen doen moet je weten op welke woorden jouw doelgroep zoekt. Zoekwoorden kiezen waar voldoende op gezocht wordt per maand en die jouw ideale klant aantrekken. Want dat is hoe je een hogere omzet gaat behalen door middel van SEO. 

Een zoekwoordenanalyse uitvoeren

Je gaat dus een zoekwoordenanalyse uitvoeren. Neem hier de tijd voor want als je het goed uitvoert, kun je ook woorden kiezen voor potentiële klanten die al in de koopfase zitten. Dit zijn de bezoekers die hele gerichte zoekwoorden gebruiken tijdens het Googelen. Handig dus als je hierop in kunt spelen. 

Kijk daarom goed naar je doelgroep en voer als het nodig is, een uitgebreide doelgroepanalyse uit. Deze is sowieso goed om te hebben, ook naast je SEO. Vraag jezelf af: wat voor problemen heeft mijn doelgroep en welke woorden gebruiken zij in het dagelijks leven en op hun eigen websites. Deze woorden kun je later ook weer gebruiken voor als je gaat bloggen op je eigen website. Zo kun je voor een snellere binding zorgen met je ideale klant. Ze zullen zich sneller aangesproken voelen.

Maak een lijst en gooi ze door wat SEO tools. (hierover later meer) Nu kun je de juiste zoekwoorden kiezen. De zoekwoordenanalyse is dus nodig om uit te zoeken welke woorden voldoende zoekvolume hebben en niet te veel concurrentie. Zo kun je ook op korte termijn beter vindbaar worden.

zoekwoorden kiezen

Pas op voor keywordstuffing

Ook al is het belangrijk dat je het zoekwoord van je pagina voldoende in je teksten terug laat komen is het nog belangrijker om dit niet overdreven veel te doen. Je teksten vol spammen met je zoekwoord wordt gezien als keywordstuffing en kan ervoor zorgen dat je gestraft wordt met een lagere ranking. Als je de plugin Yoast in WordPress gebruikt kun je het advies daarvan aanhouden voor de hoeveelheid en anders moet je zelf in de gaten houden hoeveel woorden je pagina heeft. Het is belangrijk dat je tekst goed leesbaar blijft.

Short tail en long tail zoektermen

Short tail zoektermen zijn de algemenere, brede woorden waar veel mensen op zoeken. Veel zoekvolume dus gemiddeld per maand maar ook veel concurrentie. Dat betekent dat het wel 6-12 maanden kan duren voordat je hier zichtbaar op wordt. En dan is er ook nog geen garantie dat je op de eerste pagina komt te staan. Als je niet zoveel geduld hebt kun je je ook richten op de long tail termen. Waar short tail 1 woord is, gebruik je bij long tail meerdere woorden. Denk bijvoorbeeld aan ”Hoeveel kost een SEO specialist”. Een heel specifieke zoekterm dus. Hier zit minder zoekvolume en minder concurrentie op. Met long tail zoektermen kun je al binnen een paar weken goed te vinden zijn.

Maak dus bij het zoekwoorden kiezen een goede combinatie van korte en lange zoektermen. Dan ben je op de korte én lange termijn vindbaar.

zoekwoorden kiezen

SEO tools

Gelukkig zijn er een heleboel tools die je kunt gebruiken om de juiste zoekwoorden in te vinden. Hieronder een aantal die je kunt gebruiken voor je analyse.

Alhoewel deze SEO tools makkelijk te gebruiken zijn kan het soms ook fijn zijn alles via een online SEO cursus te leren. Je hebt dan alle informatie op dezelfde plek en je weet precies hoe je alles moet uitvoeren en kun je de juiste zoekwoorden kiezen.

Let op de moeilijkheidsgraad

Als je straks een woord hebt ingetikt ga je het woord ‘moeilijkheidsgraad’ tegenkomen. Dit geeft aan hoeveel concurrentie er op dat woord zit. Als er moeilijk staat, betekent het dat je dus langer moet wachten op resultaat. Het is zeker niet onmogelijk maar wel goed om te weten dat je dan keihard aan de slag moet met het verzamelen van kwalitatieve backlinks en optimale content op je website.

Zoekvolume van je zoekwoorden

Zoekvolume is zoals ik eerder noemde het aantal mensen wat op dit woord zoekt per maand. Alles vanaf de 100 gemiddeld per maand is mooi meegenomen, maar soms kan het ook lonen om een woord te kiezen wat rond de 70-90 bezoekers heeft per maand. Dat zijn vaak de woorden waar jouw klant tussen zit. De specifieke zoekwoorden van bezoekers die al in de koopfase zitten. Wissel dit dus af met zoekwoorden die een hoger zoekvolume hebben. Dan zit je sowieso goed. Uiteraard wel belangrijk dat je voor je homepage een woord kiest waar (veel) meer volume op zit. Je homepage is het allerbelangrijkste.

Stuur een e-mail!

Wil jij aan de slag met je SEO maar heb hulp nodig bij je zoekwoorden kiezen? Stuur me een mailtje en ik help je op weg!

Algemeen
UX WEBDESIGNBUREAU DRAWING MONKEY

Design is our way of life